Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κουλτούρα» στον κυβερνοχώρο αποκτά… η ναυτιλία

0haker 0

Κουλτούρα στον κυβερνοχώρο αποκτά σταδιακά η ναυτιλία υπό την πίεση της ψηφιοποίησης αλλά και των σοκ που υπέστη από κυβερνοεπιθέσεις.

Μετά τα «απανωτά» σοκ των περιπτώσεων Maersk, COSCO και Clarkson οι ναυτιλιακές εταιρίες ανα τον κόσμο φάνηκε να αναγνωρίζουν ένα «πρωτόγνωρο» κίνδυνο για τα συστήματά τους. Παρά το γεγονός ότι από το 2016 «τρέχει» σε επίπεδο ΙΜΟ ένα πλαίσιο με ορίζοντα εφαρμογής το 2021 για το διαδίκτυο ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ναυτιλία «άργησε» να συνειδητοποιήσει τον «νέο κίνδυνο» και κυρίως τις πιθανές επιπτώσεις σε σχέση με άλλους τομείς των μεταφορών. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι μόλις το 6% των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού τομέα έχουν θωρακιστεί έναντι απειλών από το διαδίκτυο γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει τους αναλυτές για την «καθυστερημένη» αντίδραση. Μόλις πρόσφατα αξίζει να σημειωθεί ο BIMCO μέχρι την άνοιξη του 2019 σε συνεργασία με τους Navig8, UK P & I Club και HFW θα έχει παρουσιάσει μία «ρήτρα» ασφαλείας σχετικά με τους κινδύνους από το κυβερνοχώρο. Πρόκειται για μία , στην ουσία, πρωτοβουλία, «ουσιαστικού χαρακτήρα» δεδομένου ότι θα δεσμεύει τα συνεργαζόμενα μέρη να διαθέτουν αφ ενός αντίμετρα ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων και αφ ετέρου να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τα συνεργαζόμενα μέρη για την μη εξάπλωση της απειλής. Να σημειωθεί ότι αναλυτές που επικεντρώνουν στις «ασύμμετρες απειλές» μεταξύ των οποίων είναι και οι κυβερο-επιθέσεις σημειώνουν ότι απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση καθώς μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για την αλυσίδα των logistics αλλά και για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη συστήματα αντίμετρων. Ωστόσο οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτείται εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού που χειρίζεται υπολογιστές και άλλα συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη «συνείδησης» έναντι των κινδύνων που στην ψηφιακή εποχή είναι έως και δυσδιάκριτο από πού μπορεί να προέλθουν. Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, πάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ίσως αποτελέσει την πιο ακριβή από πλευράς κόστους επένδυση δεδομένου ότι όσο εξελίσσονται τα συστήματα τεχνολογικά τόσο εξελίσσονται και τα προγράμματα και οι μέθοδοι διείσδυσης στα συστήματα αυτά και άρα και οι κίνδυνοι.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter