Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θετικές εξελίξεις για τα capes, αρνητικές για τα panamax και supramax

cape

Πάνω από τις 700 μονάδες βρίσκεται ο Baltic Dry Index ακολουθώντας το τελευταίο διάστημα συνεχή ανοδική ρότα, καθώς από τις αρχές του 2ου τριµήνου, η αγορά των Capes άρχισε να εκδηλώνει ανοδική τάση έχοντας σαν αποτέλεσµα στις 8 Ιουνίου ένα Cape 170.000 DWT από Key Port Hedland, Western Australia για Qingdao, China να έχει φτάσει στο ετήσιο υψηλό των $ 4.95/wmt από $ 4.30/wmt την 1η Ιουνίου.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο «G. Moundreas» από Tubarao, Brazil, προς Qingdao, ο µέσος όρος του Ιουνίου έκλεισε στα $ 9.09/wmt όταν στις 11 Μαΐου η τιµή ήτανε στα $ 7.30/wmt.
Η βελτίωση της αγοράς των Capes, οφείλεται, όπως αναφέρεις την ανάλυση του ο Γιώργος Λογοθέτης του «G. Moundreas», στην αύξηση της ζήτησης για Iron Ore καθώς τα αποθέµατα παρουσίασαν µείωση λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις κινεζικές χαλυβουργίες. Την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου τα αποθέµατα µειώθηκαν κατά 800,000 mt, σηµατοδοτώντας την µεγαλύτερη εβδοµαδιαία µείωση από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου είχε φτάσει στους 1.88 εκ. τόνους.
Εικάζεται ότι η κινεζική Κυβέρνηση θα αρχίσει να δίνει κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή σιδήρου, όπως για παράδειγµα η µείωση των επιτοκίων και η πιστωτική χαλάρωση, η οποία λογικά θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για αγορές σε Iron Ore. Στον αντίποδα, ο µόνος προβληµατισµός είναι η επαναδραστηριοποίηση των Capes τα οποία ήταν idle, καθώς έως τις αρχές Ιουλίου περίπου 27 Capes ήταν idle, εκ των οποίων περίπου 20 σε Cold Lay-up ενώ 7 ακούγεται ότι έχουν δέσει προσωρινά.
Αντίστοιχα, η αύξηση της ζήτησης για Thermal Coal, από την Κίνα και την Ινδία, κατά τη διάρκεια του 2ου τριµήνου, ωφέλησε τον κλάδο των Panamax, για φορτία προς Κίνα και των Supramaxes προς Ινδία. Παράλληλα, η αύξηση φορτίων σε Grains από South & North Atlantic, έχει επίσης βελτιώσει την αγορά των προαναφερόµενων πλοίων, ενώ η αύξηση της ζήτησης και της τιµής του Iron Ore έχει αυξήσει και την ζήτηση για Metallurgical Coal από East Coat Australia προς Κίνα.
Οι αρνητικές εξελίξεις για τα Panamax και τα Supramax είναι οι εξαγωγές Nickel Ore από τις Φιλιππίνες. Στο σύνολο τους οι εξαγωγές Nickel Ore βρίσκονται σε καθοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου έως τώρα και σε ετήσια βάση έχουν παρουσιάσει µείωση της τάξης του 27%.
Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη, περισσότερο για τα Supramax και λιγότερο για τα Panamax είναι και η ανακοίνωση για την συνέχιση της απαγόρευσης εξόρυξης Βωξίτη στην Μαλαισία και συγκεκριµένα στην περιοχή της Kuantan.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter