Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προβληματισμός για την πορεία της ναυτιλίας

container 0968

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία της ναυτιλίας το επόμενο διάστημα δηλώνουν αναλυτές της αγοράς, μετά και τις εξελίξεις στην Κίνα. Παρότι είναι νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, για το αν και κατά πόσο θα επηρεάσει τη ναυλαγορά, ο προβληματισμός όπως αναφέρεται σε έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου G. Moundreas είναι διάχυτος, καθώς κατά κανόνα η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην κινέζικη οικονομία επηρεάζει και τη ναυτιλία.


Τα πρώτα συμπεράσματα, συνεχίζει η έκθεση, ενδεχομένως να μπορούν να εξαχθούν μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς το τελευταίο τρίμηνο είναι η περίοδος που η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξάνεται στην Κίνα, γεγονός που αν ισχύσει θα επιφέρει και αύξηση των εισαγωγών Iron Ore, καθώς τα αποθέματα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και οι τιμές ιδιαίτερα χαμηλές.
Σημειώνεται δε ότι στην παρούσα φάση οι δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες Iron Ore, η Αυστραλία και η Βραζιλία, έχουν αρχίσει ένα έντονο ανταγωνισμό, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Κίνα εν μέσω πτώσης των τιμών και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή σιδήρου από την Κίνα εμφανίζεται μειωμένη.
Ωστόσο, αναλυτές της G.Moundreas επισημαίνουν πως υπάρχουν αρκετοί που χαρακτηρίζουν υπερβολικό τον πανικό που έχει δημιουργηθεί και επικαλείται την Capital Economics, η οποία τονίζει ότι η κατάρρευση της χρηματιστηριακής φούσκας δεν μας λέει τίποτα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία ήταν περισσότερο θετικά του αναμενόμενου, με σημαντικά τμήματα της οικονομίας να φαίνονται ακόμη ισχυρά, ενώ η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σε κάθε περίπτωση, η G.Moundreas υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής και ότι έχει συμβάλει έως και 50% στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η οποιαδήποτε αναταραχή στην οικονομία της επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: imerisia.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter