Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Θλιβερός απολογισμός…

lathrometanastes-italia-L

Είναι σύνηθες στα τέλη κάθε έτους να συμβαίνει απολογισμός σε πολλές πτυχές του πολιτικού οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο απολογισμός είναι θλιβερός. Ο λόγος για την παράνομη μετανάστευση που αποτελεί πλέον πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι. Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, με τον διάπλου αυτόν να έχει γίνει «η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου» ένας απολογισμός ρεκόρ, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Και αυτός είναι ο επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός καθώς έχει καταστεί προφανές εκ των γεγονότων ότι υπάρχου και άλλα περιστατικά τα οποία δεν έχουν καταγραφεί που σε άλλη περίπτωση θα πρόσθεταν στην «συνολική εικόνα». Ιταλία και Ελλάδα έχουν υποστεί τις συνέπειες από τα «κύματα» των παράνομων μεταναστών δαπανώντας μέσα στο έτος εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα και ανθρωπο-ώρες για την ανάσχεση του φαινομένου.

Την ίδια ώρα επίσης σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες παράνομων μεταναστών οι λαθρο-διακινητές θησαύρισαν καθιστώντας την λαθρομετανάστευση το τέταρτο στη σειρά επικερδέστερο «επάγγελμα» σε παγκόσμια κλίμακα μετά την επαιτεία, την πορνεία και τα ναρκωτικά.

Σε όλη την υφήλιο, ο αριθμός όσων ρισκάρουν τη ζωή τους στη θάλασσα για να φύγουν από τις χώρες τους πλησίασε φέτος τους 350.000 -όλο και περισσότεροι πρόσφυγες πολέμου αντί «απλώς» οικονομικοί μετανάστες. Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 207.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ το 2011.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter