Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

PCDC: Κοινή πλατφόρμα για εφόδια και ανταλλακτικά

120628 OLP 9262

Κοινή πλατφόρμα διαχείρισης και αποθήκευσης για τους συναλλασσόμενους στην αγορά εφοδίων και ανταλλακτικών πλοίων στην Ελεύθερη Ζώνη υφίσταται στην PCDC. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η « σταθερή προσήλωση του ομίλου COSCO Shipping σε επενδύσεις καινοτόμων υποδομών που προωθούν την διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και η αξιοποίηση και υιοθέτηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών διατάξεων που είναι αναγκαίες για την παροχή υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου, οδήγησαν σε μια πρωτοποριακή λύση που μπορούν να εκμεταλλευτούν όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της οικονομίας και ιδιαίτερα αυτός της Ελληνικής ναυτιλίας.
Στον κλάδο της Ναυτιλίας, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και του μεγαλύτερου λιμανιού της, τον Πειραιά, μας δίνεται η δυνατότητα ενώνοντας τις δυνάμεις μας ως μέλη της Ελληνικής Ναυτικής κοινότητας να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τη θέση που μας αναλογεί και στον κλάδο εφοδιασμού πλοίων.
Η εθνική νομοθεσία (ΠΟΛ 1026/2016), περί Αναστολής του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, δηλαδή την ενίσχυση του διαμετακομιστικού εμπορίου στη χώρα μας, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας των Ελεύθερων Ζωνών, στους χώρους των οποίων επιτρέπεται η αποθήκευση εγχώριων εμπορευμάτων με σκοπό να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγής ή παράδοσης σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. Επομένως, εγχώρια εμπορεύματα τα οποία παραδίδονται σε Ελεύθερη Ζώνη με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας απαλλάσσονται από το Φόρο Προστιθεμένης Αξίας.
H PCDC ως διαχειριστής της Ελεύθερης Ζώνης, μπορεί να θεωρεί Δελτίο Εισόδου Εγχώριων Εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη το οποίο επέχει θέση απαλλακτικού ΦΠΑ κατά την είσοδο των φορτίων σε αυτήν, μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, η οποία επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο την πρόσβαση, ο οποίος πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Για όσους από τα μέλη της κοινότητας των εφοδιασμού των πλοίων ενδιαφέρονται για την συνεργασία με την PCDC για την παροχή της ανωτέρω υπηρεσίας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα Marketing για να δοθούν διευκρινήσεις επί της διαδικασίας και των προϋποθέσεων ένταξης στην κοινή πλατφόρμα που η PCDC παρέχει, πάντα με γνώμονα την διασφάλιση μιας οργανωμένης λειτουργίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των μερών».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter