Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινεζική “ψήφος εμπιστοσύνης” στην ελληνική οικονομία

cosco-olp-provlita

Αυτή τη φορά τις θα εξαγγείλει; Το ερώτημα αυτό φαίνεται να βασανίζει τους εν Αθήναις διπλωματικούς εντεταλμένους που θα παρακολουθήσουν «από κοντά» τα όσα θα διαμειφθούν μεταξύ της Κινεζικής και Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ που αρχίζει σήμερα.

Ο λόγος βέβαια για τα Κινεζικά σχέδια περεταίρω ενδυνάμωσης του ενδιαφέροντος του ελληνικού εφοπλισμού να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις ναυπηγήσεις πλοίων σε Κινεζικά ναυπηγεία αλλά και του πεδίου επενδύσεων της Κίνας σε τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την περασμένη φορά που βρέθηκε στον Πειραιά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας η αναφορά του στην παροχή στήριξης των ναυπηγήσεων μέσω ειδικού λογαριασμού «τάραξε» το ναυπηγικό status γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την περεταίρω ένταση του ανταγωνισμού των εν Ασία ευρισκόμενων ναυπηγικών μονάδων.
Να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο το πρωί στις εγκαταστάσεις της PCT SA (COSCO) στο λιμάνι του Πειραιά με τον Έλληνα πρωθυπουργό γεγονός που προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας καθώς η Κινεζική πλευρά δεν έχει κρύψει ευθείς εξ αρχής το ενδιαφέρον της να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στους τομείς των logistics αλλά και των σιδηροδρομικών μεταφορών. Άλλωστε αύριο το πρωί παρουσία των δύο πρωθυπουργών ένας έμφορτος εμπορικός συρμός με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που έρχονται στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις της PCT SA θα αναχωρήσει «πανηγυρικά» με προορισμό τις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης γεγονός επίσης ιδιαίτερης σημασία για αυτόν καθ αυτόν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Πειραιάς για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας με την σύζυγό του και 14τραμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Στην συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν επίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διημερών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, των υποδομών, του τουρισμού, των εξαγωγών. Μετά την συνάντηση θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.
Επισημαίνεται τέλος ότι ως «ψήφο εμπιστοσύνης» της Κίνας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και σαν έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών εκλαμβάνει η κυβέρνησης την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ που αρχίζει σήμερα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter