Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αντ. Σαμαράς: Ισχυρό όχημα ανάπτυξης της χώρας ο Πειραιάς

samaras-presvis kinas-1

Στις δυνατότητες το λιμανιού του Πειραιά για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την ανάσχεση της κρίσεως, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, χαιρετίζοντας τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΖΤΕ και της Cosco για διασπορά των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της ΖΤΕ από τις εγκαταστάσεις της PCT S.A. στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη των υποδομών στις μεταφορές, κάνοντας μνεία και στις συνδυασμένες μεταφορές, λέγοντας ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μια καλή απόδειξη της χρήσης αυτών των υποδομών αλλά και του επενδυτικού περιβάλλοντος που επιδιώκει η χώρα.

Με αφορμή την υπογραφείσα συμφωνία ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε τα εξής: «Η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Cosco και ΖΤΕ για τη δημιουργία κέντρου διανομής των προϊόντων, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, σηματοδοτεί μια νέα δυναμική για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και εξυπηρετεί τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας και μετατροπής του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

H υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών αποτελεί μια ακόμα ευχάριστη εξέλιξη, που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία μέρα με τη μέρα αποκτά αξιοπιστία στο διεθνές περιβάλλον, καθιστώντας την πλέον ώριμη για την προσέλκυση και άλλων σημαντικών επενδύσεων».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ανεργία αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της ατζέντας της κυβέρνησης για να σημειώσει ευθείς αμέσως ότι η εν λόγω συμφωνία και η ανάπτυξη υποδομών από την ΖΤΕ, θα προσθέσει άλλες 600 περίπου θέσεις εργασίας με προοπτική αυτές να αυξηθούν περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Κίνας Ζου Ξιαολί, σημείωσε ότι πρέπει να εξετασθούν ευρύτερες συνέργιες μεταξύ των δύο χωρών. Το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε, θα φέρει ευημερία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει εξαιρετική γεωγραφική θέση, υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και δυναμικούς τομείς στην οικονομία.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι δύο οικονομίες Κίνας και Ελλάδος συμπληρώνουν η μία την άλλη και μπορούν από κοινού να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

«Έχω ένα όνειρο. Ονειρεύομαι τις Cosco, ZTE και HUAWEI να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Ένα άλλο όνειρο είναι ένα κινεζικό πολιτιστικό κέντρο στη χώρα σας. Ένα τρίτο όνειρο είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα να γίνουν πιο ανοιχτά σε κινέζους φοιτητές», υπογράμμισε ο κ. Ξιαολί.

Ο κινέζος πρέσβης πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί στον τουρισμό με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, την αρχαιολογία όπου έλληνες και κινέζοι θα πραγματοποιούν από κοινού έρευνες, αλλά και στην αεροπορία με απευθείας συνδέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών.

Μάλιστα ο κ. Ξιαολί απήγγειλε στα αγγλικά τους στίχους του τραγουδιού «Τα Παιδιά Του Πειραιά», σημειώνοντας ότι «δεν έχω βρει άλλο λιμάνι που να με τρελαίνει όσο ο Πειραιάς».

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Ζου Ξιαολί ότι «το όνειρο του πρέσβη είναι και δικό μας όνειρο».

Οι εκπρόσωποι της ΖΤΕ αναφέρθηκαν στην στρατηγική, όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση της εταιρείας να έρθει στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισαν της σημασία της ανάπτυξης των logistics με επίκεντρο τον Πειραιά για τη διασπορά των προϊόντων στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ενώ παρουσίασαν τη δυναμική της εταιρείας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με υψηλή προστιθέμενη αξία στο επίπεδο των επενδύσεων που επιχειρούνται.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΖΤΕ Τζου Τζαιφένκ, το κέντρο της ΖΤΕ στον Πειραιά θα εξυπηρετεί αρχικά 13 χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες επτά της ευρύτερης περιοχής.

Το σχέδιο εξειδίκευσε ο γενικός διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας για τα Βαλκάνια Γ. Αγγελής, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του οράματος της εταιρείας και η χρήση του κέντρου της εταιρείας στον Πειραιά θα αλλάξει το μοντέλο διανομής της εταιρείας στην Ευρώπη.

Το επόμενο βήμα σημείωσε είναι η δημιουργία ενός κέντρου επισκευών στον Πειραιά το οποίο θα είναι το όγδοο της εταιρείας στην Ευρώπη. Η επένδυση της ΖΤΕ θα έχει πενταετή ορίζοντα ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της ΖΤΕ και της Cosco υπέγραψαν παρουσία του πρωθυπουργού τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ο γενικός διευθυντής της PTC κάπτεν Φου Τσενγκιού δήλωσε ότι η επένδυση θα καταστήσει τον Πειραιά ακόμα μεγαλύτερη πύλη για το διεθνές εμπόριο και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην υλοποίηση της επένδυσης.

Από της παρουσιάσεις κατέστη σαφές ότι ο Πειραιάς έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και δη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία υπεγράφη στις εγκαταστάσεις της PCT S.A.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter