Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δύο μήνες μόνο…

0Cosco Shipping

Διορία δύο μηνών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης του ποσοστού 16% που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO-ΟΛΠ δίνει η COSCO στην Ελληνική κυβέρνηση. Το «τελεσίγραφο» της COSCO επιδόθηκε προ τριών ημέρων στο ΤΑΙΠΕΔ με πολυσέλιδη επιστολή της στην οποία ουσιαστικά «φωτογραφίζει» ευθύνες στις ελληνικές αρχές για το γεγονός πως πολλές από τις δεσμευτικές επενδύσεις που περιλαμβάνει η σύμβαση ελληνικού δημοσίου και της COSCO δεν έχουν προχωρήσει αποποιούμενη των ευθυνών της για τις καθυστερήσεις στους επενδυτικούς σχεδιασμούς που εμπεριέχονται στο εγκεκριμένο master plan.
Η κίνηση της COSCO έρχεται σε χρονική συγκυρία όπου οι συζητήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν επανεκκινήσει με αφορμή και τα στοιχεία της έκθεσης «Πισσαρίδη». Η κινεζική πλευρά , σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και έχει «φορτώσει την φαρέτρα της» σε κάθε ενδεχόμενο που οι δύο πλευρές οδηγηθούν σε «σύγκρουση» που επι του παρόντος φαντάζει αναπόφευκτη. Ωστόσο δεν έχει επίσης διαλάθει της προσοχής της ότι στον Πειραϊκό χώρο το «κλίμα» που έχει διαμορφωθεί είναι «βαρύ» για την κινεζική πλευρά καθώς το θέμα των συνεργιών επι των οποίων είχαν «επενδύσει» οι παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου από της ελεύσεως της COSCO στον Πειραιά δεν έχουν ευοδωθεί ως τώρα και στο βαθμό που αναμενόταν.
Στο γεωπολιτικό πεδίο πάντως, κύκλοι των χρηστών που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σημείωναν το ενδεχόμενο μιας «αναμονής» από πλευράς κυβέρνησης μέχρι της λήψεως των «πρώτων σημάτων» από την νέα κυβέρνηση που σχηματίζει στις ΗΠΑ ο Τζ. Μπάϊντεν στο πιθανολογούμενο υπό διαμόρφωση νέου σκηνικού στις εμπορικές και άλλες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και με την ΕΕ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter