Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρέμβαση Κουρουμπλή ζητά η Δ.Ν.Ε. για διασφάλιση των λειτουργιών του ΟΛΠ

cosco 520x290

Παρέμβαση της ηγεσίας του ΥΝΝΠ ζήτησε προ ολίγου η Διεθνής Ναυτική Ένωση προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαίων εκείνων μέτρων, για την προστασία όλων των συναφών Κλάδων που συναλλάσσονται στο λιμάνι, για τήρηση της νομιμότητας και την διατήρηση του λιμανιού ανοικτού για την απρόσκοπτη διακίνηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου ως και του φορτίου διαμετακόμισης.

Αιτία η εξαγγελθείσα απεργία της ΕΝΕΔΕΠ η οποία έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό κύκλων των παραγωγικών τάξεων αλλά και γενικότερα των συναλλασσόμενων με το λιμάνι. Η ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά) που “ελέγχει ένα μικρό κομμάτι των εργαζόμενων στο λιμάνι” προτίθεται να μπλοκάρει τις πύλες εισόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι τελωνειακοί, εκτελωνιστές και τα φορτηγά.

Για αύριο η ΕΝΕΔΕΠ έχει προσκαλέσει σε νέα απεργία ζητώντας από τη διοίκηση του ΟΛΠ προσλήψεις, αυξήσεις σε μισθούς και την υπογραφή νέας ΣΣΕ και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στους προβλήτες.

Η διοίκηση του ΟΛΠ από την πλευρά της είχε διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κινητοποίησης πράγμα και το οποίο έπραξε..

Στο έγγραφό της η Δ.Ν.Ε. αναφέρει τα ακόλουθα: «Όπως είναι γνωστό μετά από σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.ΑΕ και της ΕΝΕΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στο εμπορικό τμήμα του λιμένος κατήλθαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα εγκλωβισμού των εμπορικών πλοίων ως και των φορτίων στο λιμάνι, αλλά και την αναγκαστική τροποποίηση των δρομολογίων αυτών προς άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια της Μεσογείου, εγκαταλείποντας τον Πειραιά, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις Εταιρείες – Μέλη μας.

Για τις Εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Χώρας, αποτελεί βασικό μέλημα η διαρκής προώθηση και προβολή μέσω των Ναυτιλιακών Γραμμών που εκπροσωπούν στο εξωτερικό των ευκολιών και δυνατοτήτων των ελληνικών λιμανιών, ώστε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στις μελλοντικές τους επενδύσεις, όμως οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος με τις απεργίες διαρκείας, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο για τους ως άνω σχεδιασμούς, καθ’ όσον αφ’ ενός μεν τείνει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα κλίμα ανασφάλειας, αφ’ ετέρου δε κινδυνεύει να απωλεσθεί το στρατηγικό πλεονέκτημα του Πειραιά έναντι των άλλων ανταγωνιστικών λιμένων.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της Ενώσεώς μας σέβεται το δικαίωμα της άσκησης των οποιωνδήποτε διεκδικήσεων εκ μέρους των εργαζομένων, υπογραμμίζεται όμως ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των άλλων συναφών Κλάδων εργαζομένων στους ίδιους χώρους δραστηριοποίησης, όπως Ναυτ. Πράκτορες, εισαγωγείς, εξαγωγείς, εφοδιαστές πλοίων, μεταφορείς κλπ.

Ήδη όμως οι ως άνω Ενώσεις των εργαζομένων εξήγγειλαν και νέες κινητοποιήσεις στο λιμάνι, και ως εκ τούτου αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση με βαρύτερες οικονομικές συνέπειες για τις Εταιρείες – Μέλη μας, ως και για παράπλευρες ναυτιλιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ανοδική αναπτυξιακή πορεία του πρώτου λιμανιού της Χώρας και να παρεμποδίζεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση των τελευταίων χρόνων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις επιβαλλόμενες και άμεσες ενέργειές σας και παρεμβάσεις σας, προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαίων εκείνων μέτρων, για την προστασία όλων των συναφών Κλάδων που συναλλάσσονται στο λιμάνι, με ιδιαίτερη επισημαίνουμε επιμέλεια στην τήρηση της νομιμότητας και την διατήρηση του λιμανιού ανοικτού για την απρόσκοπτη διακίνηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου ως και του φορτίου διαμετακόμισης».

Να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα ο ΣΒΕΠ με δήλωση του προέδρου του κ. Δ. Μαθιού με αφορμή την προ ημερών ανασταλθείσα κινητοποίηση των λιμενεργατών είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι «Η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα δεν αποκλειστική υπόθεση της Πολιτείας και της επιχειρηματικότητας.

Απαιτεί συνεργασίες και θυσίες από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι ευθύνες είναι συλλογικές.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter