Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στις 21/12 η β' φάση για τον ΟΛΠ - UPD

olp 64

Παρά το γεγονός ότι η νέα στόχευση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να διεξαχθεί στις 21 τρέχοντος η β' και καθοριστική φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τίποτα δεν αποκλείει και μια νέα ενδεχόμενη παράταση. Τούτο συνάγεται καθώς ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με αφορμή ερώτηση του TheSeaNation οι συζητήσεις που διεξάγονται για τη δημιουργία νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων να σπρώξουν εκ νέου την ημερομηνία.

Εύχομαι και ελπίζω είπε, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αναφερόμενος και στα γενικότερα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όσον αφορά δε την για Τρίτη κατά σειρά χρονική μετάθεση εντός του ιδίου μήνα της ημερομηνίας διεξαγωγής είπε ότι πλέον τώρα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και έχει γίνει ορθή αποτίμηση του τι έχει υπό τον έλεγχο του (περιουσιακά στοιχεία ) ο ΟΛΠ στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης.

Στο ερώτημα γιατί μια εισηγμένη κάνει τώρα αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων παρατήρησε ότι υπήρχε ένα «χαλαρό περιβάλλον» στο οποίο και απέδωσε τις όλες καθυστερήσεις.

Ο κ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο και για αντιπαραθέσεις και με το ΥΝΑ για να σημειώσει ότι αυτές έδωσαν τελικά θετικό αποτέλεσμα.
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στην εξαίρεση της Δραπετσώνας λέγοντας ότι εκεί δε μπορούν να γίνουν λιμενικά έργα καθώς αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στις λειτουργίες του λιμανιού για να επισημάνει ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις καθώς δεν είχε γίνει καμία αποτίμηση.

Να σημειωθεί ότι για το επιλιμένιο της Δραπετσώνας είχαν εκπονηθεί τουλάχιστον τρεις σχεδιασμοί ένας εκ των οποίων προέβλεπε και την ανάπτυξη μαρίνας για mega yachts.
Κληθείς να σχολιάσει τα της αποτίμησης είπε ότι έχουν ήδη αναλάβει το έργο δύο εταιρείες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το τίμημα το οποίο θα καταβάλλουν στην β' φάση του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενες συμμετέχουσες εταιρείες θα είναι καλό.

Όσον αφορά για τον ΟΛΘ είπε η διαδικασία της β' φάσης θα γίνει στις αρχές Απριλίου ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διαδικασία έχει προσδιοριστεί για τις 15 Ιανουαρίου με ενδεχόμενο παράτασης μέχρι τα μέση Φεβρουαρίου.

Επίσης ο κ. Πιτσιόρλας με αφορμή το γεγονός ότι στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται τα λιμάνια είπε ότι υπάρχουν 52 περιπτώσεις ανάπτυξης υδατοδρομίων εκ των οποίων οι 10 ή οι 12 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος μας είπε ο κ. Πιτσιόρλας, είναι όλα να έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Να σημειώσουμε ότι αύριο επί των εξελίξεων αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, θα τοποθετηθεί και η ΟΜΥΛΕ, η πάγια θέση της οποίας είναι να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αλλά να αξιοποιηθούν διαφορετικά τα λιμάνια.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τέλος αναφέρθηκε και στη στόχευση της κυβέρνησης αναφορικά με τη κατεύθυνση που πάρουν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είτε υπό την παρούσα φάση είτε υπό την μελλοντική όπου βασικός στόχος είναι μέρος αυτών να οδηγηθούν για τη στήριξη ασφαλιστικού συστήματος.

 

 

13.35 μ.μ.

Μετατίθεται για τις 21 Δεκεμβρίου 2015, αντί για τις 15 που ήταν προγραμματισμένη, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 51% συν 16% των μετοχών του ΟΛΠ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Η υποβολή προτάσεων για τον ΟΛΘ θα ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η  κινεζική Cosco Group, η δανέζικη APM Terminals και η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services έπρεπε να καταθέσουν τις προσφορές τους για το 51% του ΟΛΠ στις 3 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter