Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαγωνισμός ΟΛΠ: «Ανάγκα και Θεοί πείθονται…»

16283859 EV AN LIMANI PEIRAIAS0.limghandler

Σενάριο, που κυκλοφόρησε και φαίνεται πως είναι το πλέον επικαιροποιημένο, θέλει να υπάρχει εισήγηση σε επίπεδο πρωθυπουργού να διεξαχθεί ως έχει ο διαγωνισμός του ΟΛΠ με την δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Το εν λόγω σενάριο βασίζεται στο πιεστικό δίλημμα της διασφάλισης των εσόδων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση ή την είσοδο σε περιπέτειες νομικές και άλλες στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού.

Δεδομένου ότι για οποιοδήποτε άλλο σενάριο απαιτείται χρόνος για την δημιουργία του κατάλληλου νομικού υπόβαθρου το εν λόγω σενάριο ισχυροποιείται έναντι άλλων. Με την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως οικονομική στήριξη για να αντεπεξέλθει στις αποπληρωμές των υποχρεώσεών της και να μην πάει σε εσωτερική η εξωτερική στάση πληρωμών το Πεκίνο φαίνεται να ξεκαθαρίζει τη θέση του συνδέοντας ευθέως και ξεκάθαρα ενδεχόμενη παροχή χρηματοδοτικής στήριξης προς την Αθήνα αλλά και κάθε άλλη συνεργασία με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Στις διπλωματικές επισημάνσεις, από πλευράς Κίνας, αξίζει να σημειωθεί, αναφέρεται και κυριακάτικο δημοσίευμα της «Καθημερινής» εκ των στοιχείων του οποίου δεν αφήνονται περιθώρια εσφαλμένων εντυπώσεων για τους όρους και τις προοπτικές εμπλοκής Κινεζικών επενδυτικών συμφερόντων αλλά και ευρύτερης χρηματοδοτικής στήριξης αφού καθίσταται περισσότερο από σαφές ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΟΛΠ παραμένει το «κλειδί».

Η δια της διπλωματικής οδού επισημάνσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έρχεται μετά από μια εβδομάδα αλλεπάλληλων δηλώσεων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης που αντιδρώντας στις δήλωσες Γ. Δραγασάκη στο Πεκίνο πως η ιδιωτικοποίηση θα συνεχιστεί προκαλούν εκ νέου σύγχυση για το πως προτίθεται τελικά να κινηθεί η Αθήνα. Οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν σε διαφορετικά σενάρια , τα οποία ήδη έχει παρουσιάσει το "theseanation", και ξεκινούν από διατήρηση του δημοσίου έλεγχου, συνεχίζουν με πολυμετοχικότητα και κοινοπρακτική εκμετάλλευση μετά θυγατρικών, και επανέρχονται στην πώληση του 67,7% της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ όπως προβλέπει ο εν εξελίξει διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Κατά πληροφορίες οι αλλεπάλληλες δηλώσεις και διαρροές σεναρίων έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και στους άλλους δύο διεκδικητές του διαγωνισμού ενώ έκδηλος είναι και ο προβληματισμός κύκλων των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και των παραγωγικών τάξεων.

Που εν κατακλείδι επισημαίνουν ότι δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση ενός θέματος μείζονος σημασίας για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας στο παγκόσμιο εμπορικό γίγνεσθαι ούτε βέβαια για την προσέλκυση επενδύσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter