Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαγωνισμός ΟΛΠ: «Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος…»

OLP 6565

«Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Τον «τρίτο δρόμο» στα διεθνή αλλά και εσωκομματικά «αδιέξοδα», αναφορικά με την τύχη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, φαίνεται πως ψάχνει «εναγωνίως» η κυβέρνηση.

Πληροφορίες που διέρρευσαν λίγο προς της 1ης Απριλίου, και δεν φαίνεται να εμπεριέχουν στοιχεία πρωταπριλιάτικου αστείου, αφορούν σενάριο, που μπορεί μεν να έρχεται από τα παλιά, αλλά μάλλον θα επιχειρήσει, εάν και εφόσον επιλεγεί, να δώσει τη λύση σε ένα «γόρδιο δεσμό» με προϋπολογισμένο μάλιστα το έσοδό του στο φετινό προϋπολογισμό με βάση την επικαιροποιημένη λίστα που είναι στα χέρια των «θεσμών».
Η αναζήτηση του «τρίτου δρόμου» μεταξύ της υφιστάμενης μέχρι ώρας γνωστής διαδικασίας και εκείνου της αντιδρώσας εσωκομματικής αντίδρασης, που έχει ουσιαστικά δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από της επιστροφής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από το Πεκίνο. Νομικοί κύκλοι σε γνώση των οποίων έχουν περιέλθει πληροφορίες για την αναζήτηση «μοντέλου» που ουσιαστικά ούτε το διαγωνισμό θα παγώνει, ούτε οι ενδιαφερόμενοι θα αποχωρήσουν αλλά πολύ δε περισσότερο θα καμφθούν και οι εσωκομματικές τριβές, οδηγεί στην εκτίμηση της δημιουργίας θυγατρικής στην οποία θα έχει κύριο λόγο ο ΟΛΠ ,άρα και το κράτος ,ενώ θα είναι εφικτή η ιδιωτικοποίηση ποσοστού της θυγατρικής μεγαλύτερου του 51% με παραχώρηση του management. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σχετικά και εξ αφορμής των όσων είδαν το φώς της δημοσιότητας περί ποσοστών, αλλαγών σε όρους του διαγωνισμού, κλπ, επανήλθαν στο προσκήνιο και θέματα που σχετίζονται με το επιβατικό λιμάνι αλλά και την επισκευαστική ζώνη.
Αν ευσταθεί το σενάριο και οι περί αυτώ διαρροές, γιατί περί τέτοιων πρόκειται, περί του προαναφερθέντος μοντέλου, αυτές μάλλον στόχο έχουν να στρέψουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στους ενδιαφερόμενους, για την δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών, αλλά και να καταγράψουν τυχόν αντιδράσεις. Που ήδη έχουν καταγραφεί πρόσφατα σε εσπερίδα που έγινε προχθές στο ΕΒΕΠ. Όπου μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Διευθυντής της PCT, Τ. Βαμβακίδης δεχόμενος «πυρά» για την COSCO και το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά αλλά και του cluster δραστηριοτήτων, που θα βγάλει την Πειραϊκή οικονομία από το «έλος» στο οποίο έχει περιέλθει, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην εσπερίδα από ομιλητές, δεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ενδιαφέρον του Κινεζικού κολοσσού θα συνεχίζει ζέον στην περίπτωση που η κυβέρνηση αλλάξει δραματικά τα δεδομένα του διαγωνισμού που παραμένει ενεργός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Οι υπέρμαχοι της συνέχισης πάντως του διαγωνισμού, ως έχει, σημειώνουν ότι τα μοντέλα αξιοποίησης είναι συγκεκριμένα διεθνώς. Και ο Πειραιάς έχει την ευκαιρία, στην υστάτη των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί από τις μεγάλες «συμμαχίες» ναυτιλιακών επιχειρήσεων του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ,να βρεθεί στην κεφαλή των στρατηγικής σημασίας εξελίξεων για το παγκόσμιο εμπόριο στα λιμάνια της Μεσογείου και την ΕΕ.
Στις «περί ασημικών» δε συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχομένων, πολλοί είναι εκείνοι που επισείουν το γεγονός, ότι η αξία του λιμανιού αναδείχθηκε από της έλευσης της COSCO και εντεύθεν ενώ «σκληρή αντιπαράθεση» λαμβάνει χώρα και περί τα στοιχεία των κινήσεων (δραστηριότητας) του εμπορικού λιμένα, τα οικονομικά στοιχεία και πως αυτά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς και τις επι μέρους αναλύσεις κλπ.
Να σημειωθεί τέλος ότι στην προαναφερθείσα εσπερίδα κοινή ήταν η διαπίστωση ότι όπου το κράτος διατηρεί λόγο και η γραφειοκρατία ανθεί σχεδιασμοί που απαιτούν ταχύτητα αντιδράσεων, επενδύσεις δισ. μάλλον αποτυγχάνουν.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter