Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εν αναμονή των εξελίξεων

cosco-olp-provlita

Να μη χαθεί το momentum, τόνιζαν κύκλοι χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων Πειραιά, που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που ούτως ή αλλέως θα δρομολογήσει η αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής που άσκησε η Cosco σε πρόσφατη απόφαση που ουσιαστικά «φρέναρε» το Φιλικό Διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ - Cosco.

Το άξιον λόγου είναι ότι από την έκβαση κρίνεται μια επένδυση που έχει εξαγγελθεί ύψους άνω των 230 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά και την κατασκευή, πέραν των άλλων, προβλήτα πετρελαιοειδών, ο οποίος θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση των Κινέζων, αλλά θα παραμείνει υπό την εκμετάλλευση του ΟΛΠ.

Δηλαδή πέραν των προσαυξημένων εσόδων που θα έχει αυτή καθεαυτή η ανάπτυξη του προβλήτα ΙΙΙ που κρίνεται από τον Φιλικό Διακανονισμό κρίνεται και η τύχη του «δώρου» προς τον ΟΛΠ της εν λόγω προβλήτας πετρελαιοειδών.

Εν αντιθέσει με τα συμβαίνοντα στον Πειραιά, κύκλοι των παραγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες ήρθαν σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξέθεσαν τις απόψεις τους για την αναγκαιότατα να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει συλλογική αντίληψη σε όλο το εύρος των παραγωγικών τάξεων ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης θα προσδώσει δυναμική στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα δε στην παρούσα φάση.

Με φόντο αυτά οι εξελίξεις του Πειραιά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τούτη η εβδομάδα, εκτός απροόπτου, εν πολλοίς θα κρίνει όλο το επενδυτικό πλαίσιο που σχετίζεται με το λιμάνι αλλά και θα δώσει ένα μήνυμα στους υποψήφιους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε για το λιμενικό τομέα είτε για άλλους τομείς της οικονομίας όπου προσδοκόνται επενδύσεις ως εκ των μόνων στοιχείων που θα μπορούσαν να προσδώσουν δυναμική, έσοδα, άρα και θέσεις εργασίας σύμφωνα και με τα όσα εξαγγέλθηκαν κατά τη περίοδο της τέλεσης της ΔΕΘ.

 

Η ΟΜΥΛΕ

"Προειδοποιούμε Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να εγκαταλείψουν το εγχείρημα πώλησης των Λιμανιών και κάθε ενέργεια πρόκλησης κατά των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση θα απαντήσουμε δυναμικά και κινηματικά στις προκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα "μείνουν απαθείς".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ αναφέρει τα εξής:

"Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ παρά τις καθολικές αντιδράσεις στην πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ, στέλνουν κλιμάκια των επίδοξων αγοραστών για να δουν το προς πώληση εμπόρευμα.
Παρά τις μεγάλες νομικές εμπλοκές που βασίζονται στις νομικές ακροβασίες, όπως η απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απορρίπτει τον «Φιλικό Διακανονισμό» και η εκδίκαση της ακύρωσης των διαγωνισμών πρόσκλησης ενδιαφέροντος, που έχει προγραμματιστεί για τις 2/12/2014 στο ΣτΕ, επιμένουν στην αδιέξοδη πολιτική τους κόντρα στην κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά είναι πρόκληση προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται με συνέπεια στα Λιμάνια, παρά την ψυχολογική απειλή που εξαπολύει η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. Απέναντι σ' αυτές τις προκλήσεις δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Σήμερα πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του ΟΛΠ και επισημάναμε τις ευθύνες τους απέναντι σε πράξεις ψυχολογικής πίεσης προς τους εργαζόμενους.

Προειδοποιούμε Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να εγκαταλείψουν το εγχείρημα πώλησης των Λιμανιών και κάθε ενέργεια πρόκλησης κατά των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση θα απαντήσουμε δυναμικά και κινηματικά στις προκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter