Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στη Βουλή ο ΟΛΠ προς τα τέλη του μήνα(;)

olp2

Σαν βγεις στο πηγαιμό για την... Βουλή, να εύχεσαι νά' ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Παραφράζοντας Καβάφη η «γνώση» που έρχεται αναφορικά με την υπόθεση του ΟΛΠ είναι ότι ο φάκελος που επρόκειτο να εισαχθεί στη Βουλή ουσιαστικά «αγνοείται» στον «μακρύ δρόμο» μεταξύ ακτής Βασιλειάδη, ΤΑΙΠΕΔ, Μαξίμου και πλατείας Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος μάλλον θα οδεύσει προς τη Βουλή, αν δεν υπάρξει άλλη «ανατροπή σκηνικού» στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μία «αντισφαίριση» ευθυνών ως προς τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων στα οποία είναι ενταγμένα και τα δύο μεγάλα λιμάνια ενώ στο όλο ζήτημα ενυπάρχει και έντονο παραπολιτικό παρασκήνιο.

Το οποίο έχει ενταθεί μετά και τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν και τις αναφορές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και την εμπλοκή Βρυξελλών ως προς το λιμάνι του Πειραιά. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επίσημα η κυβέρνηση κάνει λόγο για αποκρατικοποιήσεις δεν έχει καταστεί σαφές ακριβώς το πότε θα εισαγάγει στη Βουλή τον φάκελο του Πειραιά που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να δώσει «λύση» έναντι των ενστάσεων των Βρυξελλών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στην οριστική μορφή της σύμβασης, που προβλέπει πώληση του 67% του ΟΛΠ, θέμα για το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη (5/2) το διοικητικό συμβούλιο. Πάντως όπως όλα δείχνουν το φιλόδοξο πλάνο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, φέτος, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ εκτός και αν οι διαδικασίες για τα δύο μεγάλα λιμάνια «τρέξουν» με τέτοια ταχύτητα που οι διαδικασίες να προλάβουν το έτος.

Δίωρη στάση εργασίας ΟΜΥΛΕ για τους Πορτογάλους λιμενεργάτες

Στο μεταξύ η ΟΜΥΛΕ με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει την πάγια θέση της απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις και τα μνημόνια αναγγέλλοντας δίωρη στάση εργασίας αύριο για συμπαράσταση στους Πορτογάλους λιμενεργάτες.

Στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της Ελλάδας αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε σταθερά εναντία στις ρυθμίσεις των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων που μας οδηγούν σε όλο και χειρότερη θέση σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα εισπράττουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσει στο ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου, βγάζοντας στο σφυρί τα φιλέτα του, με πρώτα-πρωτα τα Λιμάνια με αρχή τον ΟΛΠ και ΟΛΘ . Μόνος στόχος τους είναι να εισπραχτούν χρήματα που θα δοθούν στους δανειστές και τίποτα άλλο.

Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι δίνουμε τις απαντήσεις μας με κάθε τρόπο και με όποιο μέσο θεωρούμε κατάλληλο και αποδοτικό. Σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα των μνημονίων είναι και οι χώρες του νότου της Ευρώπης, όπου τα μνημόνια και εκεί δημιουργούν παρόμοιες καταστάσεις με απολύσεις, εξαθλίωση και κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην Πορτογαλία όπου η κατάσταση είναι όμοια με την χώρα μας τον τελευταίο καιρό, μπήκαν στο στόχαστρο τα Λιμάνια και οι εργαζόμενοι τους. Αμφισβητούν τους κανονισμούς εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στα Λιμάνια της Χώρας, οδηγώντας σε μειώσεις μισθών και απολύσεις με σκοπό την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα Λιμάνια.

Το IDC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λιμενεργατών) στο οποίο είμαστε μέλη, προκήρυξε 2ωρη Πανευρωπαϊκή στάση εργασίας για συμπαράσταση στους Πορτογάλους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στόχος είναι να μην περάσει η επίθεση που υφίστανται οι Πορτογάλοι συνάδελφοι, καθώς είναι βέβαιο ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα γίνουν προσπάθεια να μεταφερθούν στην συνέχεια και σε άλλες χώρες. Η ΟΜΥΛΕ στα πλαίσια αυτά συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση του IDC προκήρυξε 2ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 από τις 7 έως 9 π.μ σε όλα τα Λιμάνια ,με στόχο το σταμάτημα όλων αυτών των παρεμβάσεων εναντίον των εργαζομένων στα Λιμάνια της Πορτογαλίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Επίσης, αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ και των σωματείων θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Πορτογαλική πρεσβεία εκφράζοντας την ριζική αντίθεση των εργαζομένων στα Ελληνικά Λιμάνια στα μέτρα αυτά».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter