Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τοποθετήθηκε για το EU ETS ο ESPO

0espo

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) στηρίζει τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της συμφωνίας του Παρισιού, και χαιρετίζει την ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS της ΕΕ).


Όπως αναφέρει για τους ευρωπαϊκούς λιμένες, ο οικολογικός προσανατολισμός της ναυτιλίας αποτελεί προτεραιότητα. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές, σύνδεση με το δίκτυο, αποθήκευση ενέργειας και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λιμένες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) προσχώρησε σε συνασπισμό των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της ναυτιλίας σε μια έκκληση για ειδική χρηματοδότηση για τους λιμένες στο πλαίσιο του θαλάσσιου ETS της ΕΕ. Η διάθεση των εσόδων του ETS για επενδύσεις είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των τόσο αναγκαίων υποδομών για καύσιμα χαμηλών και μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών που απαιτούνται για τον οικολογικό προσανατολισμό της ναυτιλίας.
«Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα για να προχωρήσει το πρασίνισμα της ναυτιλίας. Το ESPO συντάσσεται με την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία ζητώντας τα έσοδα του ναυτιλιακού ETS να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη επενδύσεων τόσο επί των πλοίων όσο και στους λιμένες. Η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που υποστηρίζει την ανάπτυξη υποδομών για καύσιμα χαμηλών και μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών τόσο επί του σκάφους όσο και στην ξηρά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει σχεδιαστεί το ETS της ΕΕ», λέει η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO.
Η ειδική χρηματοδότηση για τη ναυτιλία και τους λιμένες πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ETS της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές παρέχει στον τομέα τα εργαλεία για να γίνει πράσινος.
Οι ευρωπαϊκοί λιμένες προσβλέπουν στην επίτευξη συμφωνίας για ένα θαλάσσιο σύστημα εμπορίας εκπομπών που θα είναι κατάλληλο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter