Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προσωρινή εξαίρεση στον κανονισμό για τις ώρες οδήγησης - ανάπαυσης σε εθνικές και διεθνείς μεταφορές

0metafores

Προσωρινή εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης για τους οδηγούς στις εθνικές και διεθνείς μεταφορές με στόχο τον ομαλό ανεφοδιασμό της αγοράς, προβλέπει σημερινή απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Στόχος, είναι η εξυπηρέτηση της επείγουσας ανάγκης να εξασφαλισθεί η εύρυθμη τροφοδοσία, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, και ως εκ τούτου χορηγείται προσωρινή εξαίρεση από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) 561/2006 που αφορά στις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης και για όλες τις εθνικές και διεθνείς μεταφορές που πραγματοποιούνται σε ελληνικό έδαφος με φορτηγά οχήματα δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης κάθε εθνικότητας.
Αντίστοιχη εξαίρεση χορηγείται για τις ανωτέρω μεταφορές που διέπονται από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία AETR (1970). Η εξαίρεση ισχύει μόνο για χρονικό διάστημα 30 ημερών από την έκδοση της παρούσας και αφορά στις εξής διατάξεις του κανονισμού:
-Η ημερήσια περίοδος οδήγησης δεν υπερβαίνει τις 11 ώρες (αντί 9 ωρών)
-Ο εβδομαδιαίος χρόνος οδήγησης δεν υπερβαίνει τις 60 ώρες (αντί 56 ωρών)
-Μετά από περίοδο οδήγησης πεντέμισι ωρών (αντί τεσσερισήμισι ωρών) ο οδηγός κάνει διάλειμμα 45 τουλάχιστον λεπτών χωρίς διακοπή, εκτός εάν λάβει περίοδο ανάπαυσης.
-Μειώνεται η κανονική ημερήσια ανάπαυση από 11 σε 9 ώρες.
-Η περίοδος εβδομαδιαίας ανάπαυσης μπορεί να αρχίζει μετά τα έξι συνεχόμενα εικοσιτετράωρα από το τέλος της προηγούμενης περιόδου εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Οι οδηγοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν χρήση των εξαιρέσεων κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια. Οι οδηγοί επίσης δεν θα πρέπει να οδηγούν υπό συνθήκες κόπωσης και οι επιχειρήσεις παραμένουν υπεύθυνες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενών τους και τρίτων.
Με άλλη απόφαση του υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) Αυτοκινήτων.
Ειδικότερα, σχετικά με τις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.:
- Παρατείνεται αυτοδικαίως έως και την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς των ειδικών αδειών Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ) αυτοκινήτων των οποίων η λήξη έχει προσδιοριστεί σε ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από 16.03.2020 έως και τις 31.05.2020.
- Έως και τις 31 Μαΐου 2020 δεν επιτρέπεται στους πολίτες να προσέρχονται στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας για την υποβολή αίτησης ανανέωσης των ειδικών οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως ύστερα και από την αναστολή των εξετάσεων για την ανανέωση πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα (ADR), παρατείνεται έως την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς όλων των πιστοποιητικών που λήγουν έως την 31η Μαΐου. Και όσα, δηλαδή, λήγουν νωρίτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter