Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός: Η ΝΔ εκποιεί τους Οργανισμούς Λιμένων

0santorinios

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκη, κατέθεσαν στη Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Σαντορινιός  και 16 βουλευτές του κόμματος, σχετικά με προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη ενός οικονομικού κι ενός τεχνικού συμβούλου που έργο τους θα είναι η «ιδιωτικοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων».
Ο κ. Σαντορινιός και οι βουλευτές στις περιφέρειας των οποίων λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων ΑΕ σημειώνουν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προκηρύξεις εξωτερικών συμβούλων είναι αντίθετες του πνεύματος και του σκοπού του Νόμου 4597/2019, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε νομοθετικά ως προσφορότερη τη λύση των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων των 10 περιφερειακών λιμανιών, σε αντίθεση με το μοντέλο της πώλησης μετοχών ή των ολικών παραχωρήσεων που η ΝΔ πρόκρινε.
Όπως αναφέρουν, στην περιγραφή του έργου (σελίδες 1 και 2 της προκήρυξης) δηλώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, μέσω των μοντέλων των υπο-παραχωρήσεων, των ολικών παραχωρήσεων και αυτό της πώλησης μετοχών, τους 10 Οργανισμούς Λιμένος της χώρας. «Όμως, οι συγκεκριμένες αυτές δύο προκηρύξεις επικεντρώνονται, όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται, "στην πώληση των μετοχών έως και τεσσάρων Οργανισμών Λιμένων", ενώ διευκρινίζεται ότι "άλλοι σύμβουλοι θα αναζητηθούν για τη διερεύνηση των άλλων δύο μοντέλων παραχώρησης". Τέλος, η μέγιστη δαπάνη των συμβούλων για κάθε λιμάνι θα ανέλθει στα 180.000 ευρώ (σελ. 4) και 120.000 (σελ. 5) συν ΦΠΑ, αντιστοίχως. Η δε καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων έχει ορισθεί η 9η Μαρτίου 2020 (σελ. 6)» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υποστηρίζει, η προκήρυξη αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα που σήμερα έρχεται στη Βουλή η ανατροπή του Ν. 4597/2019 και η κατάργηση της δυνατότητα επιβολής τέλους ανταποδοτικότητας άνω του 5% ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Οργανισμών, «αποτελούν από τη μια, ωμή παραδοχή ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται, βήμα το βήμα, για την τελική μάχη του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών κι από την άλλη μια αναπαραγωγή του αδιέξοδου μοντέλου ανάπτυξης που η ΝΔ εφήρμοσε και κατά το παρελθόν και το οποίο βύθισε τις τοπικές κοινωνίες σε μαρασμό και οδήγησε τη δημόσια περιουσία σε αφανισμό».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter