Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διατροπικές μεταφορές και ναυτιλία μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας

0metafores

Το νέο πλαίσιο και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη διαμόρφωση συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων τόσο για την παραγωγή, όσο και την υποστήριξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Newbrain” παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ΒΕΠ.
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα ανάγεται στους αρχαίους χρόνους, όχι μόνο με τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο, απ’ όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι δημιούργησαν εμπορικές αποικίες και ανέπτυξαν την οικονομία τους. «Η θάλασσα μας ενώνει. Το είπα προχθές στην Κεφαλλονιά και το επαναλαμβάνω στους Ευρωπαίους συνεργάτες μας στο έργο “Newbrain”. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε τη χρήση των θαλασσίων διαδρόμων αλλά και να διαχειριστούμε τις εμπορευματικές ροές αναπτύσσοντας συνέργειες, δημιουργώντας νέες επενδύσεις, δίνοντας λύσεις μέσα από τη λειτουργία των επιμελητηρίων», τόνισε.
Η διαχειρίστρια της Κεντρικής Αρχής Λιμένων Αδριατικής κ. Έλενα Μοντιρόνι κατά την τοποθέτησή της παρουσίασε πώς η Αγκόνα αποτελεί το βασικό εταίρο του έργου “Newbrain”, το οποίο άρχισε πριν από δυόμισι χρόνια κι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η κ. Μοντιρόνι επισήμανε ότι με πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΒΕΠ στον Πειραιά αναπτύσσουν και ενισχύουν τις διαδικασίες logistics, σχεδιασμού των διατροπικών μεταφορών, αλλά και δημιουργίας οικονομικών ευκαιριών που προάγουν την επιχειρηματικότητα. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των διήμερων εργασιών στην Ελλάδα, η Ιταλίδα αξιωματούχος εξήγησε ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για συνέργειες μεταξύ λιμενικών αρχών, επιχειρήσεων αλλά και cluster εταιρειών που δραστηριοποιούνται ακόμα και σε διαφορετικές χώρες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας ZAILOG δόκτωρ Αλμπέρτο Μιλόττι παρουσίασε τη μελέτη περίπτωσης λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στη Βερόνα της Ιταλίας ως πύλης του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τη Βόρειο Ευρώπη, αναλύοντας τα μοντέλα διαχείρισης των εμπορευματικών ροών και του σχεδιασμού συνδυασμένης μεταφοράς τους. Με αφορμή αυτό, αλλά και με το πλούσιο ακαδημαϊκό έργο που άφησε ο αείμνηστος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτριος Τσαμπούλας, η Ελλάδα μπορεί να επιβεβαιώσει το ρόλο που διεκδικεί ως πύλη του διαμετακομιστικού εμπορίου από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Μιλόττι.
Σύμφωνα με τοα ανώτατο στέλεχος της κοινοπραξίας ZAILOG η ανάπτυξη των λιμένων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη λιμένων στον «οριζόντιο άξονα» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας ώστε αφ’ ενός να παραμείνει ζωντανή η αμφίδρομη διακίνηση ροών κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ενώ αφ’ ετέρου θα πρέπει να ενισχυθούν οι θαλάσσιοι διάδρομοι του Ιονίου και της Αδριατικής με ροές από τον Πειραιά προς την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα ή από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη προς την Ηγουμενίτσα. «Από τους λιμένες του Ιονίου, ροές με πλοία που μεταφέρουν φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια μπορούν να ενισχυθούν οι διατροπικές μεταφορές στους λιμένες της Αδριατικής και να προκύψουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος υπογράμμισε ότι στόχος των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων αποτελεί η ενδυνάμωση των Logistics και η ενίσχυσή τους με τεχνολογίες περιβάλλοντος, μέσα από τις οποίες θα τονωθεί η καινοτομία και θα εισηχθεί η εθνική οικονομία στην εποχή της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Τόνισε επίσης ότι το ΒΕΠ θα συνεχίσει αυτές τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και το συντονιστικό ρόλο των επιμελητηρίων στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας.
«Η επικείμενη λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες εξελίξεις στους λιμένες του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Κορίνθου και του Λαυρίου δημιουργούν συνθήκες για νέες επενδύσεις και δραστηριότητες Logistics, από τις οποίες θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Μιχάλαρος.
Το συντονισμό της συνέντευξης Τύπου έκανε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Επιμελητηρίου κ. Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια δημοσιογραφικού έργου και ακαδημαϊκής έρευνας στην ανάπτυξη της επιστήμης των Logistics, τις συνδυασμένες μεταφορές και την επιχειρηματικότητα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της Εφοπδιαστικής Αλυσίδας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter