Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σεμινάριο για LNG

0σεμινάριο

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο αναφορικά με τη χρήση του LNG στα λιμάνια, (Training Seminar on LNG bunkering to Port Authorities), άρχισε σήμερα, Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το σεμινάριο το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων σε συνεργασία με την EMSA (European Maritime Safety Agency).
Εισηγητές είναι στελέχη της EMSA με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο της χρήσης του ναυτιλιακού καυσίμου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη Οργανισμών Λιμένων, καθώς και σε στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αφορά μεταξύ άλλων στην ανάλυση του θεσμικού πλαισίου, στην παρουσίαση βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, σε θέματα ασφάλειας και αξιολόγησης κινδύνου και στις μελλοντικές τάσεις στη χρήση εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία.
Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) Χρήστος Λαμπρίδης κατά την έναρξη του διήμερου σεμιναρίου ευχαρίστησε τα στελέχη της EMSA για την συμβολή τους στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα στα στελέχη της ελληνικής διοίκησης, καθώς και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την άρτια διοργάνωση του σεμιναρίου. Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις αναφορικά με την χρήση ναυτιλιακού καυσίμου και στις τάσεις που υπάρχουν για την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Επίσης σχολίασε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας η χρήση του ναυτιλιακού καυσίμου, τόσο εξαιτίας του εκτεταμένου νησιωτικού χώρου και αντίστοιχα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όσο και γιατί στην ελληνική πλοιοκτησία ανήκουν LNG tankers, αξίας περίπου 16 δισ. € που αποτελούν και το μεγαλύτερο στόλο LNG πλοίων στον κόσμο.
Επίσης, ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η χώρα μας, προκειμένου να προσαρμοστεί στις κοινοτικές απαιτήσεις για τη χρήση του ναυτιλιακού καυσίμου, όπως στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ανέφερε επίσης ότι, σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκπονήθηκε μελέτη για την ανανέωση του στόλου με πλοία που θα υποστηρίζουν τη χρήση εναλλακτικών μορφών καυσίμου (ΥΦΑ, ηλεκτρική ενέργεια, υβριδικά) η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που θα είναι σύντομα διαθέσιμη και να προωθήσει επενδύσεις σχετικά με την ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων, δίνοντας έμφαση σε θέματα ασφάλειας. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ανέφερε ότι η κατάρτιση που παρέχεται στο σεμινάριο, σε στελέχη του Υπουργείου αλλά και των Λιμένων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού παρουσιάζεται με ολοκληρωμένο τρόπο το ευρωπαϊκό θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για το LNG, παρέχονται πρόσθετες αποσαφηνίσεις, σε θέματα ασφάλειας και λιμενικών υποδομών και ενισχύεται το απόθεμα τεχνογνωσίας στη δημόσια διοίκηση και στους Οργανισμούς Λιμένα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter