Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απαλλοτρίωση έκτασης στα Λιπάσματα από το Δήμο Κερατσινίου

0Λιπάσματα

Το ποσό των 17,5 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογισθεί από την Περιφέρεια Αττικής για την απαλλοτρίωση της έκτασης περίπου 240 στρεμμάτων στην περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, ιδιοκτησίας της Πρότυπος Κτηματικής Τουριστικής που ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα.
Ο Δήμος αποφάσισε να εκκινήσει τη σχετική διαδικασία. Βασική επιδίωξη του Δήμου αποτελεί η διάσωση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, η οποία βρίσκει καταφύγιο στα εναπομείναντα διατηρητέα βιομηχανικά κτήρια. Στην ιδιοκτησία της Πρότυπος Κτηματικής Τουριστικής Α.Ε. βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα βιομηχανικά σωζόμενα κτήρια, τα οποία σύμφωνα με το Δήμοείναι σημαντικό να ενταχθούν μαζί με τα υπόλοιπα διατηρητέα της περιοχής στο πλαίσιο της αποκατάστασης και επανάχρησής τους, ώστε να σωθούν από τη φθορά και τους βανδαλισμούς. Τα κτήρια αυτά, ως φορείς της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου, λειτουργούσαν ως ένα ενιαίο σύνολο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι χρήσεις που επιλέγονται να στεγαστούν μέσα στα κτήρια αυτά αφορούν τον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της αναψυχής.
Επίσης, στόχος αποτελεί η πρώην λιμενοβιομηχανική περιοχή των Λιπασμάτων, μέσω των χρήσεων της, να μην απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά όλου του λεκανοπεδίου, μετατρέποντας τον χώρο των Λιπασμάτων σε έναν πόλο έλξης υπερτοπικής βαρύτητας και σημασίας. Παράλληλα δημιουργούνται οι συνθήκες χρήσης της περιοχής όλο το χρόνο, και όχι μόνο τους θερινούς μήνες. Ως επιμέρους στόχοι αναφέρονται η σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, η προσβασιμότητα, η ενίσχυση των οικολογικών τρόπων μετακίνησης, η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και η προστασία του περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι η βιομηχανική δραστηριότητα του εργοστασίου των Λιπασμάτων ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα από συνεχή δραστηριότητα 90 και πλέον χρόνων, έληξε τη λειτουργία του το 1989. Η λειτουργία του εργοστασίου όλων αυτών των ετών συνδέθηκε άρρηκτα με την κοινωνική και ιστορική εξέλιξη της πόλης της Δραπετσώνας, αποτελώντας βασικό παράγοντα σχηματισμού της ταυτότητας και του αστικού τοπίου της πόλης. Από τη λήξη της λειτουργίας του το 1989 και για είκοσι συναπτά έτη, έως το 2018, η πρώην λιμενοβιομηχανική περιοχή των Λιπασμάτων δεν αξιοποιήθηκε.
Πηγή: economistas.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter