Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

“Βλάπτει σοβαρά” τα λιμάνια η… γραφειοκρατία Vol2

0Πειραιάς

Υπό την... «Δαμόκλειο σκαπάνη (σπάθη)” του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τίθεται αύριο ολόκληρη η πόλη του Πειραιά αν δεν αναβληθεί η συνεδρίασή του στην οποία, εκτός των θεμάτων που άπτονται του ΟΛΠ και του master plan, αποφασιστεί ο χαρακτηρισμός του ολόκληρου του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου.

Νωρίτερα σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρήλης ένωσαν τις φωνές τους με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ζητώντας την αναστολή της αυριανής συνεδρίασης μέχρι ότου τεκμηριωθεί η εισαγωγή της εν λόγω εισήγησης του ΚΑΣ βάσει στοιχείων. Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος εξέφρασαν την οργή αλλά και προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ενώ από τα τέλη του 2018 έχουν ζητήσει εγγράφως απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν με στόχο να φωτίσουν το σκεπτικό της αιφνίδιας εισόδου της σχετικής εισήγησης στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν έλαβαν μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση. Η «τακτική» από τα συναρμόδια υπουργεία με επικεφαλής το υπουργείο Πολιτισμού να μην απαντήσουν σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια όπως ανέφερε ο κ. Μώραλης «πυροδότησαν» μια πλειάδα σεναρίων που σχετίζονται είτε με την προεκλογική περίοδο των Αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι και την «εκ των άνω (πολιτικής)πρόθεσης» να δημιουργηθεί πρόβλημα στον ΟΛΠ με θύμα την πόλη. Επ αυτού ερωτηθείς ο Δήμαρχος Πειραιάς από το “theseanation” για το αν ο αιφνιδιασμός της Αυτοδιοίκησης συναρτάται με το γεγονός ότι σύντομα θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΣΑΛ για να εξετάσει τις ενστάσεις- αιτιάσεις κατά των αποφάσεων για περικοπή του master plan του ΟΛΠ ο κ. Μώραλης δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι και αυτή εκδοχή είναι στην σφαίρα της σεναριολογίας .Για να επισημάνει ωστόσο ότι αν υπήρχε μια τέτοια εκδοχή τότε δεν θα χρειαζόταν ο χαρακτηρισμός ολόκληρης της πόλης σημειώνοντας μάλιστα ότι με την εν λόγω απόφαση τη λήψη της οποίας απεύχεται θίγεται και ένα εκ των εγκεκριμένων έργων από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ.
Επί της ουσίας αν η συνεδρίαση δεν ανασταλεί ύστερα από την επιστολή που θα αποστείλουν από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος προσυπογεγραμμένη και από τους φορείς της οικονομικής ζώνης του Πειραιά τονίστηκε ότι οι επιπτώσεις για την οικονομική και όχι μόνο ζωή της πόλης θα είναι πολύ σοβαρές. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι ακόμη και για την βαφή των επιχρισμάτων των κτιρίων θα απαιτείται γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τις χρονικές καθυστερήσεις. Που υπολογίζονται πολύμηνες. Κατά γενική ομολογία τα παραγόντων που έλαβαν μέρος στην σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο «Πειραιάς θα παγώσει» τα έργα από την ανανέωση των δικτύων κοινής ωφέλειας μέχρι μεγάλες παρεμβάσεις θα χρονοτριβήσουν με άγνωστο χρονικό ορίζοντα και η δυναμική της πόλης θα εξανεμιστεί.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Δημοτική αρχή όπως αναφέρθηκε δεν θα διαστάσει να φτάσει ακόμη και στο ΣτΕ για την αναθεώρηση της απόφασης αν ληφθεί αλλά και να καταφύγει σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες για την αποτροπή της εκτεταμένης ζημιάς στην πόλη του Πειραιά.
Νωρίτερα το “theseanation” είχε παρουσιάσει στην ειδησεογραφία του τον προβληματισμό των επικεφαλής των δύο λιμένων (ΟΛΠ-ΟΛΘ) στο φόρουμ των Δελφών για τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας στην ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδιασμών τους.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter