Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τζ. Πάιατ: Η τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες

00Alexandroupoli limani

Τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, διατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προανήγγειλε τις συχνές, στο άμεσο μέλλον, επισκέψεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως τη συνέχεια των μέχρι σήμερα καλών συνομιλιών του με τον κ. Λαμπάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη διαπιστωθείσα πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη και επανέλαβε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση, κατά τον προηγούμενο χρόνο, της μεταφοράς ελικοπτέρων μέσω του λιμένα της πόλης.
«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».
«Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη...», κατέληξε ο δήμαρχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter