Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Cosco, πρώτο θέμα της νέας πρέσβειρας της Κίνας

Cosco Asia

Συνάντηση με την εν Ελλάδι ηγεσία της Cosco και τα ανώτατα στελέχη του ΟΛΠ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των κινεζικών επενδύσεων και δραστηριοτήτων, θα έχει η νέα πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, η οποία είναι διακεκριμένη αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και η τοποθέτησή της στην Αθήνα εκλαμβάνεται από διπλωματικούς κύκλους ως ένδειξη ενίσχυσης της διπλωματικής αποστολής της χώρας στην Ελλάδα. Η ατζέντα της συνάντησης με την Cosco, που έχει προγραμματιστεί να γίνει αυτή τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κτίριο διοίκησης του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη, περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα για την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων η σε εκκρεμότητα έγκριση του master plan της ΟΛΠ Α.Ε. για την ανάπτυξη του λιμανιού και η απορριφθείσα αίτησή του να αποκτήσει άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Οι επιφυλάξεις της Ε.Ε.
Η τοποθέτηση της Zhang Qiyue στην Ελλάδα όμως, η οποία ήρθε στην Αθήνα μόλις την περασμένη Τετάρτη και δεν έχει ακόμα παρουσιάσει επισήμως τα διαπιστευτήριά της στην ελληνική Πολιτεία, συμπίπτει και με μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικές της υποδομές, αντιμετωπίζοντας με ανοιχτή επιφυλακτικότητα τη ραγδαία κινεζική διείσδυση σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Τομείς στους οποίους έχουν ήδη αποκτήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι.
Η Zhang Qiyue ξεκίνησε τη διπλωματική της καριέρα το 1982 και θεωρείται κορυφαία εκπρόσωπος της κινεζικής πολυμερούς και διμερούς διπλωματίας. Εχει διατελέσει πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Βέλγιο και στην Ινδονησία, ενώ στις προηγούμενες τοποθετήσεις της περιλαμβάνονται και η Γραμματεία της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και η Μόνιμη Αποστολή της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη. Από το 1998 έως το 2004 εργάστηκε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ενώ ήταν επίσης αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης της Κίνας και γενική διευθύντρια του Τμήματος Διπλωματικών Αποστολών στο Εξωτερικό από το 2012 έως το 2014. Εχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου και είναι παντρεμένη με επίσης υψηλόβαθμο Κινέζο κρατικό αξιωματούχο, με τον οποίο έχουν έναν γιο.
Πηγή: kathimerini.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter