Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκσυχρονίζεται το λιμάνι Βόλου

VOLOS olv

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Βόλου, αποφάσισε το Δ.Σ του Οργανισμού κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του. Αναλυτικότερα:

Εγκρίθηκε το πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου το οποίο αφορά την προμήθεια ενός περονοφόρου οχήματος δυναμικότητας 15 τόνων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη προμήθεια μηχανήματος μεταφοράς φορτίων από το έτος 1999, ενώ η δυναμικότητα του υπό προμήθεια μηχανήματος είναι ίση με το μεγαλύτερης δυναμικότητας περονοφόρο όχημα του Οργανισμού μας, αυξάνοντας έτσι τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Εγκρίθηκαν οι όροι για την διενέργεια διαγωνισμού ο οποίος αφορά την αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός του Η/Μ εξοπλισμού του υπαίθριου χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης Κεντρικού Προβλήτα του Οργανισμού στην Κεντρική Προβλήτα.

Ο εκσυγχρονισμός αφορά την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων και λογισμικού, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών – χρηστών. Η συγκριμένη δαπάνη, ύψους €100.000 πλέον ΦΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί, κατόπιν ενεργειών της Υπηρεσίας μας, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Εγκρίθηκαν οι όροι πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή παραχωρησιούχου δικαιώματος χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου στην περιοχή του προβλήτα Πευκακίων, με σκοπό την εγκατάσταση επιχείρησης παροχής υπηρεσιών φύλαξης ανελκυσμένων σκαφών αναψυχής για διαχείμαση/επιθεώρηση.

Επιπλέον, η Ο.Λ.Β. Α.Ε. έχει εκτελέσει/εκτελεί τα ακόλουθα έργα/παρεμβάσεις τα οποία συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση του λιμένα και των παρεχόμενων από αυτόν υπηρεσιών:

Έγινε υποβολή στις 26-6-2018 πρότασης προς χρηματοδότηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προμήθεια ενός αυτοκινούμενου γερανού δυναμικότητα 120 τόνων και ενός οχήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας των μηχανημάτων ανέρχεται σε €3.500.000 και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων της ΟΛΒ, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνω των 35 ετών ηλικίας.

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των κινήσεων δύο ηλεκτροκίνητων γερανών η οποία αφορούσε μεταξύ άλλων την εγκατάσταση inverter, με πολύ θετικές επιπτώσεις τόσο στην λειτουργία των γερανών όσο και στην κατανάλωση ενέργειας. Η παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από πόρους που εξασφαλίστηκαν από το ΠΔΕ.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση δεκατεσσάρων (14) πλωτών πνευματικών προσκρουστήρων στον χώρο πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων. Η παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 100% από πόρους που εξασφαλίστηκαν από το ΠΔΕ.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάσταση υποσκαφής στο ακρομώλιο του κυματοθραύστη. Το έργο χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 62% από πόρους που εξασφαλίστηκαν από το ΠΔΕ.

Συντάσσεται μελέτη για αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέου τύπου λαμπτήρες τύπου LED για το σύνολο του δικτύου ηλεκτροφωτισμού εξωτερικών χώρων, προς μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης συντάσσεται μελέτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα κτίρια του Οργανισμού, για τον ίδιο σκοπό. Τα εν λόγω δύο έργα προωθούνται στο πλαίσιο δράσεων της ΟΛΒ ΑΕ για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα.

Εκτελείται ήδη το έργο Εξωραϊσμού του Παραλιακού Μετώπου Λιμένα Βόλου, καθώς επίσης εκτελείται και το έργο για την τοποθέτηση είκοσι επτά (27) κυλινδρικών ελαστικών προσκρουστήρων στο δυτικό κρηπίδωμα προβλήτα Νο 2

Τέλος:

Θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος του 2018 από πόρους του ΠΔΕ παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν:
o Αποκατάσταση δαπέδων στον χώρο έμπροσθεν των αποθηκών στον προβλήτα Νο 3 του εμπορικού λιμένα
o Προμήθεια και εγκατάσταση ελαστικών προσκρουστήρων στον προβλήτα Νο 2
o Αποκατάσταση σιδηροτροχιών κίνησης ηλεκτροκίνητων γερανών

Αναμένουμε τη σχετική πρόσκληση από το ΥΜΕΠΕΡΑ για υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2010 για την Εφαρμογή κώδικα ISPS και στην κεντρική προβλήτα, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μικρά κρουαζιερόπλοια υψηλών προδιαγραφών, πάγιο αίτημα των επαγγελματιών και της πόλης

Αιτηθήκαμε στο ΥΠΑΝ την χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ για την υλοποίηση των ακόλουθων παρεμβάσεων:
o Αποκατάσταση υποσκαφών στην ανατολική πλευρά του προβλήτα Νο 2.
o Εγκατάσταση ανελκυστήρα στο κτίριο διοίκησης.

Κλείνοντας, τονίζεται ότι η ΟΛΒ ΑΕ έχει πετύχει αύξηση της κερδοφορίας του λιμένα υπό την παρούσα Διοίκηση και συγκεκριμένα αφότου ανέλαβε το έργο της η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού παραμένει αυξητική και ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Aπό το 2015 μέχρι σήμερα ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού αυξήθηκε από 4.473.771,64 Ευρώ σε 5.155.947 Ευρώ το 2017, δηλαδή αύξηση 700.000 Ευρώ περίπου, καθώς και τα μικτά κέρδη από 2.075.434,94 Ευρώ το 2015 σε 2.447.780,20 Ευρώ το 2017, δηλ. αύξηση 372.000 Ευρώ περίπου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter