Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «κόντρα ρότα» ΥΝΝΠ-ΤΑΙΠΕΔ για τα στρατηγικά λιμάνια;

0Λαμπρίδης

Παραχωρήσεις συνολικές , παραχωρήσεις κατά τμήμα δραστηριότητας;

Το «μοντέλο» που θα ακολουθηθεί για την αξιοποίηση των λοιπών στρατηγικής σημασίας λιμανιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να αποτελεί αιτία «τριβών» μεταξύ ΥΝΝΠ και ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα στο πλαίσιο του 2ου Συνέδριου Υποδομών και Μεταφορών, που διοργανώνουν το www.metaforespress.gr και σ το www.ypodomes.com,στις τοποθετήσεις και αναφορές που έγιναν με αφορμή και την τοποθέτηση του γ.γ. Λιμένων κ. Χρ. Λαμπρίδη διαφάνηκε κλίμα δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πλευρά για χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Με τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας να «πιέζονται» λόγω της αξιολόγησης και των όσων απορρέουν από την μνημονιακή περίοδο οι εξελίξεις περί την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τα άλλα εκτός ΟΛΠ-ΟΛΘ λιμάνια προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα. Να σημειωθεί τέλος ότι αναφορά στην διαφοροποίηση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών έκανε και το Real.gr.

Υπενθυμίζεται ότι το "theseanation" μέσα απο την εισησεογραφία του είχε καταδείξει εξ αρχής τους προβληματισμούς περί το μεοντέλο αξιοποίησης επικεντρώνοντας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η σημασία του οποίου πλεόν για τα διεθνή εμπορικά δρώμενα έχει προσλάβει ιδιαίτερης διάστασης και γαι το οποίος επίσης έχει καταγραφεί και διπλωματικό παρασκήνιο.

Τα «ορφανά λιμάνια»

Σε σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των λιμανιών της χώρας αναφέρθηκε από του βήματος του συνεδρίου ο υπουργός Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής .

Μάλιστα όπως αποκάλυψε, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία «νομιμοποιούνται τα «ορφανά λιμάνια», τα οποία ανέρχονται σε 250, και που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έπεσαν «θύματα πρωτοβουλιών οποιουδήποτε ήθελε να κάνει κάτι εκεί, γιατί δεν υπήρχε πατρότητα». Πλέον, «όλα τα “ορφανά” λιμάνια υπάγονται στους δήμους».

«Προχωρούμε στο master plan των λιμανιών», είπε ο κ. Κουρουμπλής για να σημειώσει πως τα περισσότερα εξ αυτών δεν είχαν.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στην γενικότερη λιμενική πολιτική και σε αναφορά του για τα λιμάνια έκανε λόγο για «πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας και να συμπληρώσει μία σειρά υποδομών, που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter