Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συναντήσεις του Γ.Γ. Χρήστου Λαμπρίδη σε Ηράκλειο και Χανιά

134305Λαμπρίδης

Μετά το πέρας της ημερίδας ενημέρωσης για τις διατάξεις του ν.4504/2017 που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/01/2018 με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ), ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Φιλιππή Απόλλωνα και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, επισκέφτηκε τον Δήμο Φαιστού και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Αρμουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, την Γενική Γραμματέα του Δήμου κα Σοφουλάκη Μαρία και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης του λιμένα του Κόκκινου Πύργου που με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τέθηκε εκτός δικαιοδοσίας Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και πρόκειται να περάσει στην δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Φαιστού. Συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αλιευτικό καταφύγιο του Κόκκινου Πύργου, λόγω ζημιών, καθώς και οι δυνατότητες αποκατάστασής τους. Μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμένα του Κόκκινου Πύργου και εν συνεχεία επισκέφτηκε τον Λιμενικό Σταθμό Κόκκινου Πύργου- Τυμπακίου, όπου συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Λιμενικής Αρχής και ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σταθμού.
Την Πέμπτη 18/01/2018 ο κ. Λαμπρίδης, τα στελέχη της ΓΓΛΛΠΝΕ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Φιλιππής Απόλλωνας και η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, μετέβησαν στην πόλη των Χανίων όπου παρευρέθησαν στην κοπή της πίτας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης. Ο Γενικός Γραμματέας αφού ευχήθηκε καλή χρονιά στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολής και στους σπουδαστές, μεταξύ άλλων είπε:
«Η Κυβέρνηση σέβεται και εκτιμά το έργο των Ελλήνων ναυτικών. Η ελληνική ναυτιλία είναι πρώτη στο κόσμο χάρη σε εσάς. Επιλέγοντας να σπουδάσετε σε μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού κάνετε μια καλή επιλογή, επιλογή που θα ωφελήσει πρώτα εσάς, αλλά και την πατρίδα μας να διατηρήσει την πρωτιά στη ναυτιλία. Εμείς πιστεύουμε στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Στο παρελθόν υπήρξε μια άλλη αντίληψη και μια προσπάθεια απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια αντίληψη που θεωρούσε ότι η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση θα δώσει λύση. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό. Αντίθετα πιστεύουμε στην δωρεάν ναυτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς κόστος για τις οικογένειές τους. Θέλουμε να μπορούν να κάνουν αυτή την επιλογή, να σπουδάζουν σε δημόσια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, να γίνουν αύριο άξιοι επαγγελματίες ναυτικοί με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και να στηρίζουν την Ελληνική ναυτιλία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Για το λόγο αυτό έγιναν προσπάθειες από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επιχορήγηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε η σχολή να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό. Δόθηκε επίδομα σίτισης εξακοσίων ευρώ τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και έγινε αύξηση των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις. Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.» Ο Διοικητής της Σχολής Πλοίαρχος Λ.Σ. Πασσάκος Σπυρίδων ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την παρουσία και τον ενημέρωσε για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή.

Στην συνέχεια ο κ. Λαμπρίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Δήμαρχο Χανιών και τη Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και με τη Διοίκηση του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανιών. Ο Δήμαρχος Χανιών κ. Τάσος Βάμβουκας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι υπάρχει μελέτη για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και την αντικατάστασή τους με άλλες νόμιμες που θα κατασκευασθούν σύμφωνα με την εγκεκριμένη αυτή μελέτη.
Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ο νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποτελεί εμπόδιο για την εφαρμογή της μελέτης, που έχει εκπονηθεί με επιμέλεια του Δήμου. Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι προκειμένου να διευκρινιστούν τα ζητήματα που πιθανόν προκύψουν για την εφαρμογή του ν.4504/2017, θα εκδοθεί άμεσα, ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι εφόσον το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο ν.4504/2017, αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανιών κ. Μανωλικάκη Κωνσταντίνο, το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χανίων, Αντιπλοίαρχο ΛΣ κ. Κουβάτσο Χρήστο, τον Πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ. Γιώργο Κατσανεβάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΕΚ κ. Πρωτοπαπαδάκη Σπυρίδωνα. Υπήρξε μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία έγινε ενημέρωση επί των θεμάτων που απασχολούν τα λιμάνια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων. Συζητήθηκαν όλα τα τεχνικά θέματα αναφορικά με το Master Plan του λιμένα και τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του Υπουργείου παρείχαν τεχνική βοήθεια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter