Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στο «δρόμο του μεταξιού»

00w18 231400poland china

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ της θαλάσσιας και της σιδηροδρομικής επιλογής διακίνησης προϊόντων στο «δρόμο του μεταξιού». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Xinhua κατά δώδεκα ημέρες συντομότερα από τις θαλάσσιες μεταφορές θα φτάσουν στην Ευρώπη τα προϊόντα που μεταφέρει η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία που συνδέει την Κινεζική επαρχία Γκουανγκσί με την Ευρώπη, σε διαδρομή, συνολικού μήκους 11.000 χλμ, που θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες. Η αμαξοστοιχία, η οποία μεταφέρει ηλεκτρικά προϊόντα και μεταλλικά ελάσματα, αναχώρησε από την αυτόνομη περιφέρεια Γκουανγκσί της νοτιοδυτικής Κίνας με προορισμό το Μαλασέβιτσε της Πολωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας - Ευρώπης, καθώς αποτελεί μία εναλλακτική λύση στις πολυήμερες και ενίοτε επικίνδυνες θαλάσσιες μεταφορές και στα εξαιρετικά κοστοβόρα αεροπορικά τέλη. Μέχρι σήμερα 35 πόλεις της Κίνας συνδέονται με την Ευρώπη μέσω εμπορευματικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών η Πολωνία αναπτύσσει τον κομβικό της ρόλο στην ανατολική Ευρώπη αλλά και Βορειο-Ανατολικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό η προσεχής σιδηροδρομική διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που βρίσκεται σε φάση ταχείας εξέλιξης, το οποίο και συνδέεται με το Πολωνικό και Ουγγρικό δίκτυο. θα προσδώσει νέα δυναμική αλλά και θα επιταχύνει τις σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Κίνας, Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανικής, με απόληξη την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα προωθεί τόσο την θαλάσσια όσο και την σιδηροδρομική κάλυψη του «δρόμου του μεταξιού» γεγονός που σηματοδοτεί ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο επιλογών με την δεύτερη να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών από περιοχές που διέρχονται οι σιδηροδρομικοί άξονες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αναδυόμενων αγορών.
Με πληροφορίες ΑΝΑ- Xinhua

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter