Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα αμερικανική βάση-λιμάνι στη νότια Κρήτη (;)

0765 Σούδα ΗΠΑ

Οι αναφορές του αμερικανικού δικτύου το CNBC, ότι η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη πυροδότησαν σενάρια για την τοποθεσία που θα επιλεγεί αλλά και το χρόνο υλοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα εξ αυτών εικάζουν ότι πιθανώς να επανέλθουν στο προσκήνιο οι προ ενδεκαετίας και πλέον σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης για την ανάπτυξη διαμετακομιστικού λιμανιού(transshipment hub)στη Μεσσαρά και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι ,που όμως δεν προχώρησαν, αλλά τώρα με νέο ρόλο.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Μάλιστα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16.

Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας καθώς και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη, γεγονός που όπως προαναφέρθηκε «πυροδότησε» σενάρια για το εν λόγω λιμάνι.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter