Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Βυθίζουν» την κρουαζιέρα τα βυθίσματα σε ελληνικά λιμάνια;

Black Watch Cruise Ship

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για αύξηση των προσεγγίσεων νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες σε ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς – εκτός Σαντορίνης- καθώς τα πλοία αυτά απαιτούν μεγαλύτερα βυθίσματα των υπαρχόντων που επίσης είναι «απαγορευτικά» σε ορισμένες των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μεσογειακά λιμάνια που έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας μεταξύ των άλλων βελτιώσεων έχουν εντάξει και προγράμματα βελτίωσης των βυθισμάτων σε θέσεις ελλιμενισμού όπου θα παραβάλλονται τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλέουν.

Το θέμα των βυθισμάτων στις λιμενικές υποδομές της νησιωτικής χώρας πρέπει να σημειωθεί ότι απασχολεί τους εμπειρογνώμονες από της εποχής που ο στόλος των επιβατηγών οχηματαγωγών της ακτοπλοΐας εκσυγχρονίστηκε σε συνάρτηση με το επίσης γνωστό πρόβλημα τω περιορισμένων λιμενολεκάνων που στις περισσότερες των περιπτώσεων σήμερα επιτρέπει οριακά τα ρεμέτζα των Ε/Γ-Ο/Γ. Η μόνη λύση σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών είναι η χρήση λέμβων κατά τα πρότυπα της Σαντορίνης ή της χρήσης των λέμβων των κρουαζιερόπλοιων.

Ωστόσο οι τάσεις που διαμορφώνονται όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε πρόσφατη έρευνα αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον τομέα της κρουαζιέρας φαίνεται να «αποσοβούν τον εν λόγω κίνδυνο» καθώς οι γεω-πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην Τουρκία έχει οδηγήσει τις εταιρίες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε προορισμούς της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου ενώ για την προσεχή πενταετία το ενδιαφέρον θα παραμείνει εστιασμένο στην αγορά της Κίνας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΤτΕ για το εξάμηνο σε 16 ελληνικά λιμάνια, η πτώση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αγγίζει το 20%. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.178 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων (από 1.487 αφίξεις κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο), με 1.565 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 1.783 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Σε ευθεία πτώση και τα έσοδα.Οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και ανήλθαν στα 163 εκατ. ευρώ.

Η αιτία της σημαντικής υστέρησης στα έσοδα, όπως αναφέρει η μελέτη της ΤτΕ αποδίδεται στην αδυναμία των ελληνικών λιμανιών να γίνουν λιμάνια εκκίνησης των ταξιδιών (home port), δηλαδή στην απουσία επενδύσεων για την ανάπτυξη της εν λόγω δραστηριότητας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter