Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πολύφερνος νύφη» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

alexanadroupoli 0095

Στα ύψη έχει εξακοντίσει το διεθνές επιχειρηματικό και επιχειρησιακό ενδιαφέρον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή το συναφθέν Ελληνο-Βουλγαρικό μνημόνιο για την σιδηροδρομική του σύνδεση αλλά και το διεξαγόμενο αύριο «1st Oil & Gas Forum» που συνδιοργανώνουν το Eλληνο-Aμερικανικό Eμπορικό Eπιμελητήριο (American-Hellenic Chamber of Commerce) μαζί με το Hellenic Association for Energy Economics (HAEE). Ουσιαστικά το λιμάνι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολύφερνος νύφη» για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς η υποτροπική του σημασία και ο συνδυασμός του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τις συνδυασμένες μεταφορές αλλά και τη διακίνηση υγροποιημένων αερίων καυσίμων και συμβατικών καυσίμων είναι προφανής.

Άλλωστε στον τομέα των μεταφορών η προοπτική του λιμένα, που είναι το πλέον προωθημένο προς ανατολάς λιμάνι της ΕΕ, δεν έχει διαλάθει της προσοχής εταιριών Κινεζικών και Γερμανικών συμφερόντων οι οποίες και έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά ενόψει την αναμενόμενης υπερ-ανάπτυξης των σιδηροδρομικών και όχι μόνο logistics μηδέ εξαιρουμένου και του ενδιαφέροντος και από εταιρίες Ρωσικών συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για ένα χρονικό διάστημα άνω της δεκαετίας βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς για μία σειρά λόγους που αφορούν στο ενεργειακό πεδίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και ενεργειακό κόμβο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας είχε «τοποθετηθεί» εν όψει των εξελίξεων για τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια πέραν των ΟΛΠ-ΟΛΘ τονίζοντας ότι θα ακολουθηθεί η μέθοδος των «παραχωρήσεων». Γεγονός που στην παρούσα φάση και με τα διαδραματιζόμενα στην οικονομία προσλαμβάνει ιδιάζουσας σημασίας για το διεθνές επιχειρείν σε μεταφορές και πετρελαιοειδή σε ξηρά και θάλασσα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter