Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κως: «Υγροποιήθηκαν» από το σεισμό οι εδράσεις του λιμένα

kos limani seismos

Στο φαινόμενο της «υγροποίησης» των υποστρωμάτων που εδράζουν τα τσιμεντένια ντόκα του λιμανιού της Κω αποδίδονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αιτίες των καθιζήσεων και των έντονων ρηγματώσεων που καταγράφηκαν αμέσως μετά το σεισμό. Εμπειρογνώμονες σε θέματα λιμενικών εγκαταστάσεων εκτιμούσαν ότι το «φαινόμενο» προσομοιάζει των επιπτώσεων από υποσκαφές που δημιουργούνται στα ίδια πεδία από τις προπέλες των πλοίων με τη διαφορά ότι στην περίπτωση του σεισμού οι ζημιές είναι εκτεταμένες και σε μεγαλύτερη έκταση των συνήθων υποσκαφών από τα πλοία.

"Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού - ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο - λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη το μεσημερι θα φτάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. "Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά" δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. 

O κ. Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα βρίσκονται ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία. Επίσης εξετάζεται η λύση τα πλοία να δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί οι επιβάτες να διακινούνται με άλλα μικρότερα πλοία προς την Κω.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter