Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Π. Κουρουμπλής: Κομβικός ο ρόλος του λιμένα Πατρών

1111emporiko limani patra

Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Πάτρας και την βούληση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το λιμάνι και να το εντάξει στο ΣΠΕΜ (Στρατηγικό Σχέδιο Επενδύσεων Μεταφορών) για να αποκτηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Εμπορικού τμήματος του Νέου (Νότιου) Λιμένα Πατρών, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στην Πάτρα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας ήταν ομιλητής στην 1η Συνεδρία με θέμα «Εμπορευματικές μεταφορές και ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας». Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το έργο αυτό ολοκληρώνει το βασικό σχεδιασμό για το λιμάνι της Πάτρας και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές διακίνησης φορτίων και εμπορευμάτων. Όπως είπε είναι ένα έργο που θα έπρεπε από το 2014 να είχε ενταχθεί στο ΣΠΕΜ. Επειδή η Ν.Δ δεν το έκανε υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του. Η σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής μπορεί να ζητήσει αναθεώρηση του ΣΠΕΜ, το Νοέμβριο, και θα το κάνει.Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε την απόφαση της κυβέρνησης στο εξής να μην γίνονται πωλήσεις λιμανιών, αλλά μόνο παραχωρήσεις χρήσεων δραστηριοτήτων σε επενδυτές. Όπως είπε, αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και του Λιμανιού της Πάτρας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας επέμεινε ότι δεν μπορεί να παραμείνει η σημερινή κατάσταση στα Λιμενικά Ταμεία τα οποία, σε όλη τη χώρα είναι κατακερματισμένα. Για το λόγο αυτό προχωρεί η διαβούλευση για την ενσωμάτωση των Λιμενικών Ταμείων στους Οργανισμούς Λιμένων. Όπως είπε, το μοντέλο έχει ήδη λειτουργήσει στην Εύβοια. «Το θέμα είναι υπό διαβούλευση και συζητείται. Το νομικό καθεστώς των Λιμενικών Ταμείων συζητείται, για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων και των Λιμανιών», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, ερωτηθείς σχετικά με το Λιμάνι του Αιγίου.
Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο
Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο ΛΣ, Δημήτρη Κυριακόπουλο, για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Λιμεναρχείου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διοικητής της 5ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σπύρος Κοντομάρης.
Διαπιστώθηκε η πληρότητα των οργανικών θέσεων και ο πολύ καλός εξοπλισμός του Λιμεναρχείου, αποτέλεσμα των οποίων είναι η Λιμενική Αρχή της Πάτρας να έχει μεγάλες επιτυχίες στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και καπνικών προϊόντων. Συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Λιμενάρχη να μεταφερθούν σε νέο, υπό παράδοση κτίριο, μέσα στο Λιμάνι, όλες οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, του Τελωνείου και κάποιων άλλων υπηρεσιών που αφορούν τη μεταφορά προϊόντων και τη διακίνηση των επιβατών. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακόπουλος, τόσο η μεταφορά προϊόντων όσο και η διακίνηση επιβατών πρέπει να γίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σ ό,τι αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και την ασφάλεια της ποιότητας των προϊόντων που εξάγονται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter