Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «ρότα» αναβάθμισης ο ΟΛΒ

OLB 88

Σε ρότα συνολικής αναβάθμισης θέτει το λιμάνι του Βόλου το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένα Βόλου η υλοποίηση του οποίου αρχίζει εντός του έτους, χωρίζεται σε 4 τομείς και περιλαμβάνει έργα και δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του λιμένα καθώς και στην βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών για φορτία και επιβάτες. Ειδικότερα οι δράσεις αφορούν στους τομείς υποδομών και εξοπλισμού, επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων καθώς του τομέα των ναυπηγοεπισκευών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λιμένας του Βόλου δεν ακολούθησε ένα πρόγραμμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ανυψωτικών μέσων του με αποτέλεσμα το σύνολο των γερανών, περονοφόρων οχημάτων κ.λ.π. να είναι σήμερα μεγάλης ηλικίας (τελευταίες προμήθειες τη δεκαετία του 90) και μικρών ανυψωτικών δυνατοτήτων ( έως 40 ton).

Ο ΟΛΒ σκοπεύει να προμηθευτεί αυτοκινούμενο γερανό ανυψωτικής ικανότητας έως 100 ton καθώς και όχημα ή οχήματα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Ο.Σ.Μ.Ε.). Ακόμη έχει προγραμματίσει:

-περαιτέρω βελτίωση των υποδομών για την κρουαζιέρα. Μετά το πέρας του έργου ISPS που εγκαινιάσθηκε το καλοκαίρι του 2016 η διοίκηση στοχεύει στην αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου υποδοχής των επιβατών κρουαζιέρας. Επίσης παροχή free wi-fi και στο νέο ιστότοπο του λιμανιού μπαίνει και διαδραστική εφαρμογή «οδηγός πόλης, μουσείων, ιστορικών μνημείων κλπ.

-Κατασκευή εξόδου οχημάτων από τον Εμπορικό Λιμένα. Η έξοδος θα εξυπηρετεί τα οχήματα τα οποία εξέρχονται από τον Εμπορικό Λιμένα και έχουν κατεύθυνση προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη ή/και Βόλο. Το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων, ενώ θα διευκολύνει κατά πολύ την έξοδο των φορτηγών μήκους 12μ. και άνω προς τους προαναφερόμενους προορισμούς.

Στο επιχειρησιακό τμήμα ρογραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

-άνοιγμα νέας γραμμής Βόλος – Κύπρος – Ισραήλ
-(επανα)σύνδεση του λιμένα μας με το δίκτυο ΟΣΕ
-παραχώρηση προς εκμετάλλευση – αξιοποίηση του κτιρίου ΙΑΣΩΝ
-έναρξη επαναλειτουργίας του ΣΙΛΟ του λιμένα μας αποκλειστικά ως αποθηκευτικού χώρου
-μετακίνηση δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης παλιοσιδήρου (scrap) στη βάση του 3ου προβλήτα
-κατασκευή/λειτουργία Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων)
-αύξηση θέσεων ελλιμενισμού για ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής
-ανάπτυξη και εκμετάλλευση δύο ακόμη χώρων στάθμευσης οχημάτων (parking)

Όσον αφορά τις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες ο Λιμένας του Βόλου βρίσκεται σε ιδανική περιοχή διότι ο Παγασητικός Κόλπος είναι εξαιρετικά προφυλαγμένος από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και προσφέρεται για να εκτελέσουν πλοία μικροεπισκευές και συντηρήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δοθεί και η δυνατότητα να εκτελούνται περιορισμένες εργασίες ναυπηγοεπισκευών, εφόσον βέβαια οριστεί ο κατάλληλος χώρος που θα τελεί υπό την εποπτεία της ΟΛΒ Α.Ε και τον έλεγχο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι κατά τα προηγούμενα έτη εκτελούντο εργασίες επισκευής και συντηρήσεως πλοίων στην περιοχή του Λιμένα Βόλου.

Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί αρκετές επιχειρηματικές μονάδες εξειδικευμένες στον τομέα ναυπηγοεπισκευής και συντήρησης πλοίων διαφόρων μεγεθών και υπάρχουν ακόμα στη περιοχή αρκετές ποιοτικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες ποικίλης δυναμικότητας.

Τέλος όσον αφορά στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται τα εξής:

-βυθοκόρηση μεταξύ 2ου και 3ου προβλήτα
-βυθοκόρηση λιμένα Βόλου για την αποκατάσταση λειτουργικών βαθών.
(στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις οι εργασίες θα γίνουν με πλωτό γερανό και τα προϊόντα της βυθοκόρησης θα επεξεργαστούν σε χερσαίο χώρο με σκοπό την αδρανοποίησή τους λόγω επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα)
-αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού Λιμένα Βόλου με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
-εφαρμογή συστήματος LNG ως καύσιμο πρόωσης
-εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter