Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρέμβαση ΥΝΑ ζητά η Δ.Ν.Ε. για την Πλοηγική Υπηρεσία

dne logo

Ταχεία υλοποίηση των εξαγγελιών που έγιναν στη Βουλή αναφορικά με την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της πλοηγικής υπηρεσίας ζητά η Διεθνής Ναυτική Ένωση από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, υπενθυμίζοντας με σημερινή της επιστολή τη σωρεία επιστολών και υπομνημάτων που έχει υποβάλλει επί του θέματος χωρίς να έχει λάβει ουδεμία επίσημη απάντηση.

Το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της πλοηγικής έχει αναγορευθεί σε θέμα υψίστης σημασίας για τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, καθώς κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία απαιτούν με βάση τους κανονισμούς τη συνοδεία τους από πλοηγούς τη κατάλληλη χρονική περίοδο κατάπλου τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις καθώς είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι πιλοτίνες και εσχάτως αποκατεστάθη η λειτουργία μιας, ενώ για τα μετάβαση των πλοηγών είχαν επιστρατευθεί λάντζες.

Το θέμα της πλοηγικής υπηρεσίας αποτελεί χρόνιο και χρονίζον πρόβλημα το οποίο η Δ.Ν.Ε. έχει προτάξει μεταξύ των άλλων θεμάτων που αφορούν στις λειτουργίες των λιμανιών.

Αναλυτικά η επιστολή της Δ.Ν.Ε.:

"Κύριε Υπουργέ,

Υπενθυμίζουμε ότι με τις ανωτέρω σχετικές επιστολές μας, είχαμε υπογραμμίσει ότι στον χώρο των εμπορικών λιμένων αλλά και των επιβατηγών πλοίων Κρουαζιέρας, οι δυσλειτουργίες στον τομέα της πλοηγικής Υπηρεσίας με τις συχνές καθυστερήσεις πλοήγησης των πλοίων, έχουν λάβει σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα λόγω έλλειψης του αναγκαιούντος αριθμού πλοηγών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη εικόνα της αναξιοπιστίας που εκπέμπεται από τα εμπορικά και τουριστικά λιμάνια της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Στα ως άνω αρνητικά επίπεδα των παρεχομένων υπηρεσιών από πλευράς Πλοηγικής Υπηρεσίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πλοηγών, που κατ’ επανάληψη έχουν επισημανθεί από την Ένωσή μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, θα πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που ανακύπτουν αφ’ ενός μεν από την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού πλοηγίδων, αφ’ ετέρου δε από συχνές μηχανολογικές βλάβες αυτών, λόγω παλαιότητας ή και έλλειψης εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης προς εξασφάλιση της ετοιμότητας και της αξιοπλοΐας αυτών.

Η πρόσφατη μετά την υποβολή των υπομνημάτων μας, προώθηση από τις Υπηρεσίες σας της διαδικασίας πρόσληψης τριών μόνο πλοηγών, και μάλιστα όχι για τον λιμένα Πειραιώς, όπως αντιλαμβάνεσθε δεν επιλύει το όλο πρόβλημα, με συνέπεια να παραμένουν υποβαθμισμένα τα επίπεδα των παρεχομένων υπηρεσιών από πλευράς πλοηγικής Υπηρεσίας.

Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι οι δηλώσεις σας στην Βουλή επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου, προς λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αύξηση των οργανικών θέσεων των πλοηγών, την πρόσληψη του αναγκαιούντος αριθμού αυτών ως και την ανανέωση και συντήρηση των πλοηγίδων, ικανοποιεί απόλυτα την Διοίκηση της Ενώσεώς μας.

Παρά δε το γεγονός ότι επί του συγκεκριμένου θέματος δεν περιήλθε στην Ένωσή μας καμία σχετική επιστολή - απάντησή σας επί των υπομνημάτων μας, ευελπιστούμε για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και πλήρη υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων, προκειμένου να παρέχονται ασφαλείς υπηρεσίες πλοήγησης στον πρώτο λιμένα της Χώρας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες ασφαλείας".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter