Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπόθεση COSCO: «Στο νήμα» θα κριθούν όλα… (UPD)

dritsas 468

Κυριολεκτικά «στο νήμα» θα κριθεί σήμερα η υπόθεση της επένδυσης της COSCO μετά την απρόοπτη τροπή που έλαβε χθες όταν η Κινεζική πλευρά διαπίστωσε έκπληκτη ότι στα συζητούμενα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έχουν γίνει ουσιώδεις αλλαγές σε σημεία του κειμένου το οποίο είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί από την γ.σ. του ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ερώτημα πλέον που μέλλεται να απαντηθεί αφορούν στις αλλαγές που θα επέλθουν με την κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων του επίμαχου νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco που ανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας χθες μετά το θόρυβο που προκάλεσε η επιστολή της COSCO και βέβαια αν αυτές θα γίνουν αποδεκτές.

Το μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την τροπή που έλαβε το θέμα της COSCO καθώς η παρεμβατικού χαρακτήρα εμφάνιση του υπουργού Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη στην Επιτροπή «εξηγήθηκε» ως άνωθεν εντολή να κλείσει το όλο ζήτημα το οποίο μάλιστα έδωσε ευρύ πεδίο στην αντιπολίτευση να στηλιτεύσει την «τακτική» της κυβέρνησης και μάλιστα σε χειρισμούς ζητημάτων μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία αλλά και τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα.

Ουσιαστικά σήμερα η πλευρά της COSCO βρίσκεται σε» κατάσταση ετοιμότητας» καθώς από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και τι αυτές θα περιλαμβάνουν θα κριθεί η τροπή που θα λάβει η όλη υπόθεση η οποία έχει και μία ακόμη ουσιαστική για την χώρα πτυχή.

Και η οποία αναφέρεται στον κίνδυνο να τεθεί θέμα αξιολόγησης της Ελλάδας από το «κουαρτέτο» καθώς είναι καταληκτική η ημερομηνία για την τήρηση προαπαιτούμενων μεταξύ των οποίων και η παρούσα ιδιωτικοποίηση.

Τυχόν καθυστέρηση πιθανώς θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» και στο πεδίο της εσωκομματικής κριτικής στο κυβερνών κόμμα καθώς έχουν καταγραφεί διαφοροποιήσεις ως προς τους χειρισμούς τόσο της συγκεκριμένης υπόθεσης όσο και γενικότερα των ιδιωτικοποιήσεων γεγονός που απεύχεται το Μαξίμου. Να σημειωθεί τέλος ότι στην επιστολή της η COSCO κάνει λόγο για επτά σημαντικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει στη συμφωνία, «φωτογραφίζοντας» τον κ.Δρίτσα και απειλεί με αποχώρηση αν η κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει τη τάξη...

Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού σύστησε «καταρχήν ψυχραιμία» δεδομένου ότι και οι βουλευτές αναζήτησαν επισταμένως εξηγήσεις για την σημασία της επιστολής αυτής στην εξέλιξη της νομοθέτησης και υπήρξαν δημοσιεύματα, είπε πως «Δεν μπορεί με μια επιστολή και με την νομοθετική λειτουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθεται σε αμφισβήτηση το ταξίδι του πρωθυπουργού και η κοινοβουλευτική διαδικασία».

H OMΥΛΕ

Αντιδράσεων συνέχεια από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία σε νεότερη ανακοίνωση της αναφέρει τα ακόλουθα:

"Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε με την χθεσινή της παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ, κατέθεσε για μια ακόμη φορά την διαφωνία της για την πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ και ανέδειξε όλες τις παρατυπίες που περιέχουν η Σύμβαση Παραχώρησης και ο Κυρωτικός Νόμος.

Αυτό, όμως, που κυρίως ανέδειξε ήταν όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και απαίτησε την διασφάλιση των εργαζομένων, απόλυτα συμβατή με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Προϋπόθεση αυτής της διασφάλισης είναι η διαγραφή από την διάταξη 10Α της φράσης «κατάργηση (του ΓΚΠ) από το ΔΣ/ΟΛΠ» και την συμπλήρωση της διάταξης με την φράση «στο ισχύον δίκαιο με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή διαιτητική απόφαση». Πρέπει, δηλαδή, να αποτυπωθεί στην συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αυτό που αποτυπώνεται στη Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου και φέρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών.

Καλέσαμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πράξει το αυτονόητο και να θεσμοθετήσει την διασφάλιση των εργαζομένων.
Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να του επιτραπεί να είναι πάνω από τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση, αλλά και τα Πολιτικά Κόμματα, πρέπει να αντιληφθούν ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν μπορεί να επέλθει με παραβιάσεις βασικών κανόνων του εργατικού δικαίου και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Το εργατικό μαζικό κίνημα δίνει την μάχη για την υπεράσπιση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτές κατοχυρώνονται μέσα από το Σύνταγμα.
Τίθεται πλέον θέμα Δημοκρατίας και Εθνικής Κυριαρχίας. Η Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλουν να απαντήσουν.

Οι πάντες κρίνονται".

Θ. Δρίτσας για Cosco: Yπάρχουν κάποιες διαφορές, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις του κυρωτικού νομοσχεδίου της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, κατά την οποία το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

Στο πλαίσιο της απάντησής του, προς τους βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επιστολή της COSCO προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την οποία ζητεί αλλαγές στον κυρωτικό νόμο, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα την μελετήσει καλύτερα, θα δει τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις, θα προβληματιστεί ενδεχομένως για πιθανές βελτιώσεις, θα αντιμετωπίσει το κάθε τι και «θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε το θέμα».

Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού σύστησε «καταρχήν ψυχραιμία» δεδομένου ότι και οι βουλευτές αναζήτησαν επισταμένως εξηγήσεις για την σημασία της επιστολής αυτής στην εξέλιξη της νομοθέτησης και υπήρξαν δημοσιεύματα, είπε πως «Δεν μπορεί με μια επιστολή και με την νομοθετική λειτουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθεται σε αμφισβήτηση το ταξίδι του πρωθυπουργού και η κοινοβουλευτική διαδικασία».

Βεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι «Οι σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σχέσεις σταθερές, είναι σχέσεις προοπτικής, στρατηγικού χαρακτήρα και η όλη η κυβέρνηση υπηρετούμε αυτούς τους σχεδιασμούς με συνέπεια και συστηματικότητα» και σημείωσε ότι όλα τα άλλα είναι «παραπολιτικού χαρακτήρα». Μάλιστα προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν «να θέτουμε διακυβεύματα για την κύρωση ενός νόμου, πολύ σοβαρού και με ιδιαίτερη σημασία, αλλά που αλλιώς κάποια θέματα συζητούνται και αλλιώς τίθενται».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι εκπρόσωπος της COSCO δεν προσήλθε στην Επιτροπή, παρότι κλήθηκε, και έστειλε μια επιστολή σημειώνοντας πως θα την μελετήσει, «αλλά το περιεχόμενο πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του Κοινοβουλίου και στην νομιμότητα».

ΝΔ: Η επιστολή-κόλαφος της Cosco δείχνει την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του «άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε»», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για επιστολή- κόλαφο της Cosco που δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

«Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας, διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη. Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;

Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Κωνσταντινόπουλος: Ονομαστική για COSCO- Κεφαλογιάννη: Δικαίως επιφυλαχθήκαμε... (UPD)

Προς ονομαστική ψηφοφορία οδεύει η υπόθεση της επικύρωσης από την Βουλή του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO μετά την απρόοπτη τροπή που έλαβε το θέμα με τις τροποποιήσεις σε άρθρα του κειμένου που εισαγάγεται στη Βουλή και την επιστολή της COSCO η οποία ζητεί να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα αλλά και τα υπογεγραμμένα από την γ.σ. του ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της ΝΔ Ο. Κεφαλογιάννη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας αυτή για «διγλωσσία» στην προκείμενη περίπτωση σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις με την επιστολή της COSCO δικαιώνει απόλυτα την πρωινή διατυπωθείσα θέση της ΝΔ για επιφύλαξη. Ωστόσο αν και οι εκτιμήσεις ήθελαν την ΝΔ να προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία την έκπληξη έκανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος δηλώνοντας στην διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στην περίπτωση των εργασιακών θεμάτων και των ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση την εσχάτη και στις οποίες αντέδρασε η COSCO.

Των «ρυθμίσεων» υπεραμύνθηκε ο υπουργός ΥΝΑ Θ. Δρίτσας κάνοντας λόγο για διατυπώσεις χωρίς ωστόσο να απαντήσει για το αν αυτές θέτουν θέμα μείζονος σημασίας. Από τις συζητήσεις που συνεχίζονταν ως αργά προκύπτει το συμπέρασμα ότι η αυριανή μέρα θα είναι καθοριστική όχι τόσο για το αν θα ψηφιστεί και πώς η όλη συμφωνία αλλά για το αν θα διαταραχθούν και σε ποιος βαθμό οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο η οποία απόψε εν πολλοίς τέθηκε έως και εν αμφιβόλω από τα λεχθέντα στην Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ επιχείρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις νομικές και άλλες ευθύνες που δρομολογηθούν ελέω των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ήδη προ της επιστολής COSCO , που αναγνώστηκε απόψε στη διάρκεια των εργασιών της εν λόγω Επιτροπής φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ένα διπλωματικό παρασκήνιο με άγνωστες προεκτάσεις όπως επίσης και με άγνωστη έκβαση αν φυσικά ευσταθεί η φημολογία που έχει διασπαρθεί τις τελευταίες ώρες.

COSCO: Τηρήστε τα συμπεφωνημένα... και υπογεγραμμένα από γ.σ. ΟΛΠ-ΤΑΙΠΕΔ (UPD)

Να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα και να επέλθει αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου με το Ελληνικό Δημόσιο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο», καλεί σε επιστολής της δια του εκπροσώπου της Α. Καρακώστα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία και συζητήθηκε το πλαίσιο που πρόκειται να εισαχθεί αύριο στην ολομέλεια.

Οι εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας το Πεκίνο και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εξελιχθεί και διπλωματικό παρασκήνιο καθώς επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κινεζική πρωτεύουσα όπου και αναμένεται να κομίσει την κυρωθείσα συμφωνία. Αν βέβαια όλα εξελιχθούν όπως πρέπει.

Για παρεξηγήσεις που θα αποσαφηνιστούν έκαναν λόγο κύκλοι προσκείμενοι στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να είναι προς ώρας γνωστό αν θα υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του καθώς στο «νομικό κάδρο» ενυπάρχει και αυτό ως υπεύθυνο για τα συμπεφωνημένα.

Εμπλοκή την υστάτη με την COSCO (UPD)

Επείγουσα επιστολή προς ΤΑΙΠΕΔ και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα φαίνεται ότι απέστειλε προ ολίγου η COSCO, και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η σύμβαση βάση της οποίας περνάει μετά τον διαγωνισμό ο ΟΛΠ στην COSCO και στην οποία γίνεται λόγος για παρεμβάσεις από πλευράς ΥΝΑ στο συμπεφωνημένο κείμενο.

Η COSCO καλεί άμεσα και σε έντονο ύφος το ΤΑΙΠΕΔ να παρέμβει αμέσως καθώς δεν αποκλείεται η εμπλοκή να θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η COSCO κάνει λόγο για παρεμβάσεις για

- τη διαγραφή του άρθρου 5 της σύμβασης που αφορά εργασιακά ζητήματα

- τη διαγραφή της δυνατότητας έγκρισης εντός 90 ημερών για νέες επενδύσεις στο λιμάνια

- τη διαγραφή της δυνατότητας να μπορεί στο εξής ο ΟΛΠ να πραγματοποιεί διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία και ως δημόσια.

Οι εξελίξεις τρέχουν και τίποτα δεν αποκλείεται να συμβεί απόψε με μεγαλύτερο ενδεχόμενο την καθυστέρηση εισόδου της συμφωνίας στην ολομέλεια μέχρι της οριστικοποίησης του κειμένου.

"Δύο φόβους" έχει η ΒΟΥΛΗ

Με δεδομένο ότι στις βαλίτσες του ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ψηφισμένη την σύμβαση για την παραχώρηση στην Cosco του λιμανιού του Πειραιά, οι διαδικασίες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εξακολουθούν να συνεχίζονται ενόψει και της αποψινής πρόσκλησης της Cosco να παραστούν εκπρόσωποι της στις εργασίες της εν λόγω Επιτροπής.

Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ενδεχόμενο η Ν.Δ., που επιφυλάχτηκε να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που ενδεχομένως θα φέρει προ των ευθυνών της τη κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην όλη διαδικασία του διαγωνισμού.

Το Μαξίμου απεύχεται διαρροές γνωρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η ελληνική πλευρά προσδοκά η συμφωνία να λειτουργήσει ως πλατφόρμα πάνω στην οποία θα πατήσουν και νέες επενδύσεις κινεζικές στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο το δεύτερο σημείο που μπορεί να κρίνει θετικά ή αρνητικά τις εξελίξεις είναι το ενδεχόμενο αναψηλάφησης παραγράφου προς παράγραφο του τελικού κειμένου από την πλευρά των Κινέζων, ώστε να διακριβωθεί εάν αυτό, συμφωνεί απόλυτα με το κείμενο το οποίο είχε υπογραφεί στην εκδήλωση του Ζαππείου και αποτέλεσε τη βάση των εξελίξεων πάνω στην οποία το όλο θέμα της συμφωνίας έφτασε στην αρμόδια Επιτροπή.

Διάχυτες φήμες ήθελαν να υπάρχουν παρεμβάσεις στο κείμενο οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν συμπεφωνημένες γεγονός που έχει διασπείρει μια πληθώρα εικασιών για την έκβαση της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο όλα μέλλεται να επιβεβαιωθούν ή όχι απόψε αφού η Cosco θα βρεθεί σε λίγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία έχει κληθεί, όπου και πιθανώς να διαλευκανθούν τα των φημολογιών.

Τέλος όπως προαναφέρθηκε, αύριο είναι η κρίσιμη διαδικασία της ψήφισης όπου όλα τα κόμματα πλέον με τους εισηγητές τους θα τοποθετηθούν αρμοδίως με δεδομένο το ενδεικτικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα το πρωί όπου καυτηριάστηκε η κυβερνητική πολιτική από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter