Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Άτεγκτοι οι λιμενεργάτες - UPD

apergia limenergates 959m

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά τις παρασχεθείσες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις παραμένουν συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών που νωρίτερα κατά πληροφορίες μετείχαν σε σύσκεψη στο ΥΝΑ όπου τους παρατέθηκαν όλες οι κυβερνητικές ενέργειες οι οποίες υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις τους.

Το ναυάγιο της συσκέψεις πλέον προδικάζει την άτεγκτη στάση των λιμενεργατών και τη σωρεία των προβλημάτων τα οποία έχουν επισημανθεί από τις παραγωγικές τάξεις κι από τους χρήστες.

Όπως αναφέρει το TheSeaNation σε παράπλευρο άρθρο του και το car terminal αποψιλώνεται πλέον του ενδιαφέροντος ναυτιλιακών εταιρειών που διακινούν οχήματα εξαιτίας των κινητοποιήσεων ενώ η ζημιά στο cruise terminal θεωρείται δεδομένη καθώς ήδη εταιρείες σχεδιάζουν το αμέσως προσεχές διάστημα να εκτρέψουν των προσεγγίσεων των πλοίων τους στον Πειραιά σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενώ ήδη έχουν διαμηνύσει τον οξύτατο προβληματισμό τους για τη κατάσταση.

Κύκλοι των παραγωγικών τάξεων σε γνώση των οποίων περιήλθαν οι τελευταίες εξελίξεις σημείωναν με νόημα ότι πλέον το ναυάγιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων οδηγεί στην απόφαση για την αναγκαία λήψη μέτρων δηλαδή ενδεχομένως την προσφυγή στη δικαιοσύνη των διοικήσεων των λιμανιών και του ΤΑΠΕΔ τα οικονομικά των οποίων ζημιώνοντας από τις κινητοποιήσεις.

 

Κινήσεις διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων από τη κυβέρνηση για ΟΛΠ και ΟΛΘ

Με αμείωτη ένταση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εξελίσσονται ι από χθες προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να εκτονώσουν την κατάσταση στα δύο μεγάλα λιμάνια, παρέχοντας πλέον στους συνδικαλιστικούς φορείς απτές διαβεβαιώσεις ότι το εργασιακό πλαίσιο τους είναι διασφαλισμένο, ενώ παράλληλα παρέχεται και η δυνατότητα μετατάξεων ύστερα από απόφαση που ελήφθη χθες σε σύσκεψη στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο, όπως νωρίτερα ανέφερε το theseanation.gr και αποκάλυψε το voria.gr.

Kαλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε γνώση των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών αλλά και των διοικήσεων των δύο λιμένων έχουν περιέλθει στοιχεία επιστολής της ηγεσίας του ΥΝΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο ισχύων γενικός κανονισμού προσωπικού ΟΛΠ διατηρείται εν ισχύ ενώ σε περίπτωση τροποποίησης του τυγχάνουν εφαρμογής οι σχετικές διατάξεις του νόμου 2688 /1999.Το εν λόγω στοιχείο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τους εργαζόμενους το οποίο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το αίτημα τους το οποίο προτάσσεται στις κινητοποιήσεις, οι οποίες ως γνωστόν κλιμακώνονται μέσα στο προσεχές τριήμερο όπου και αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά ομάδα κρουαζιερόπλοιων με 9.000 περίπου επιβάτες.

Η όλη εξέλιξη μαζί με το αποτέλεσμα της σύσκεψης για τις μετατάξεις προσλαμβάνει ιδιαίτερης βαρύτητας διότι υποδηλώνει με τον πλέον σαφή τρόπο την κυβερνητική βούληση να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς εργασίας ενώ έχει καταστεί επίσης σαφές ότι προωθούνται διαδικασίες πάντα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για κύρωση των διεθνών συμβάσεων εργασίας 137 και 152 με στόχο τη ρύθμιση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε υπό επεξεργασία βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα μετάταξης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα απασχολούμενων στα λιμάνια ενώ το εν λόγω σχέδιο εκτιμάται ότι θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία παρέχεται η διαβεβαίωση ότι στη νέα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ ΑΕ θα αποτυπωθούν με σαφέστερο τρόπο οι κυβερνητικές επιλογές ως επιπρόσθετη διαβεβαίωση για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία η ηγεσία του ΥΝΑ που βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών, πιθανώς κι αυτή την ώρα, καλεί να επανεξετάσουν την τακτική τους προκειμένου να αποφευχθούν ακραίε καταστάσεις και σύμφωνα με τα όσα χθες διεμήνυσε με το μήνυμα του ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι τόνισε ότι η κυβέρνηση πασχίζει για τη ρύθμιση και όχι για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter