Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα σύσκεψη για το προσφυγικό στο λιμάνι- Στα δύο το λιμάνι στη Χίο

AKTOPLOIA 887

Συσκέψεις επί συσκέψεων με στόχο να βρεθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος απομάκρυνσης των προσφύγων-μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Ναυτιλίας και με ορίζοντα που έχει προσδιοριστεί μέχρι το Πάσχα ενω την ίδια στιγμή στα δύο έχει κοπεί το λιμάνι της Χίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη σύσκεψη απασχόλησε και το γεγονός της προτροπής μέσω φυλλαδίων των προσφύγων-μεταναστών να παραμείνουν στους χώρους του λιμανιού με αποτέλεσμα να αποβαίνουν άκαρπες οι μέχρι τώρα κυβερνητικές προσπάθειες για μεταστέγασή τους σε κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό περιστατικό ο υπουργός απέδωσε τη γεγονός στο ενδεχόμενο να αποτελεί «πολιτική κίνηση» από κάποιους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων. Χθες επρόκειτο να «καταπλεύσει επίσης πλοίο στον Πειραιά μεταφέροντας προκάτ οικίσκους από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Δρίτσα, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, Άμυνας Γιάννης Ταφύλης καθώς και εκπρόσωποι της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά.
Στα δύο το λιμάνι στη Χίο κατόπιν «συμφωνίας»
Στο μεταξύ το «θέατρο του παραλόγου» συμβαίνει στο λιμάνι της Χίου το οποίο και τελικά «κόπηκε στα δύο» καθώς φαίνεται πως επήλθε «άτυπη συμφωνία» με τους «καταληψίες» πρόσφυγες-μετανάστες οι οποίοι δεν αντέδρασαν στην πλεύριση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί την άγονη γραμμή του βορείου Αιγαίου τα ξημερώματα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες «χάρη της συμφωνίας» τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα που διαχωρίζουν τη λιμενική ζώνη στα δύο με αποτέλεσμα στο ανατολικό τμήμα να δένουν στο εξής τα πλοία ενώ ενώ στο δυτικό θα παραμείνουν μετανάστες και πρόσφυγες που διέφυγαν από το χοτ σποτ του νησιού την περασμένη Πέμπτη. Αίτημα των προσφύγων-μεταναστών είναι να μεταφερθούν στον Πειραιά με στόχο να τους δοθεί η ευκαιρία να μεταναστεύσουν στην Γερμανία. Με
Μέχρι το πρωί σήμερα το λιμάνι ήταν αποκλεισμένο και η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού γινόταν από το λιμάνι των Μεστών.
Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί ότι συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν ζητήσει Εισαγγελική παρέμβαση πριν η κατάσταση γίνει έκρυθμη καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών-προσφύγων αλλά και με τις δυνάμεις του ΛΣ που επεχείρησαν να αποκαταστήσουν την τάξη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter