Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πεδίο μάχης μεταξύ Σύρων και Αφγανών το λιμάνι του Πειραιά -UPD

aktoploia 7676

Οκτώ τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, είναι ο απολογισμός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εκτεταμένων επεισοδίων μεταξύ Σύρων και Αφγανών που ξέσπασαν αργά χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά στην περιοχή όπου έχει σχηματιστεί «καταυλισμός».

Χρειάστηκε η παρέμβαση μεγάλης δύναμης των ΜΑΤ αλλά και των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος για να επέλθει ειρήνευση και απομακρυνθούν από το ΕΚΑΒ οι τραυματίες. Για τα γεγονότα ιδία αντίληψη είχε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας η οποία ενημερώθηκε και έσπευσε στην περιοχή όπου εκτείνονταν τα επεισόδια.

Ξύλα, μαχαίρια, πέτρες ακόμη και κάδοι απορριμμάτων αποτέλεσαν «όπλα» στα χέρια των συμπλεκόμενων προσφύγων- μεταναστών που ξεκίνησαν με αφορμή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ένα «πείραγμα» Αφγανών σε Σύρια με αποτέλεσμα οι λεκτικές αντεγκλήσεις να δώσουν τη θέση τους στα επεισόδια.

Από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Το πρωί η περιοχή καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ, ενώ στο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του λιμενικού σώματος.

Στο μεταξύ «στον αέρα» βρίσκεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των περισσότερων από 5.800 προσφύγων-μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα κέντρα που επρόκειτο να τους δεχθούν δεν είναι ακόμη έτοιμα. Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά μόνο «τραγική» μπορεί να χαρακτηριστεί ενώ θεωρείται σίγουρο ότι εξ αιτίας της έντασης που επικρατεί δεν θα αποφευχθούν και νέα επεισόδια.

 

ΠΟΕΠΛΣ: «Μόνο έκπληξη δεν προκαλούν τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά»...

Με εξόφθαλμα προφανή πλέον τον κίνδυνο να τεθεί το λιμάνι του Πειραιά στη «μαύρη λίστα» του κώδικα ISPS από την παραμονή στους χώρους του επιβατικού λιμένα 5.800 προσφύγων-μεταναστών και των επεισοδίων, με κορυφαία τα χθεσινοβραδινά διαδραματισμένα, με τους οκτώ τραυματίες, η ΠΟΕΠΛΣ με ανακοίνωσή της σημειώνει την αναγκαιότητα σταδιακής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε κατάλληλους χώρους, ανθρώπινους και ασφαλείς.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Τα σοβαρά επεισόδια χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά και οι τραυματισμοί προσφύγων και μεταναστών δυστυχώς μόνο έκπληξη δεν προκαλούν.

Η Ομοσπονδία μας και η Ένωση Προσωπικού ΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων, είχαν εδώ και πολλές ημέρες επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο.

Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να γίνει αντιληπτό ότι καθημερινά πλέον κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όχι μόνο όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων αλλά και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τι χειρότερο πρέπει να συμβεί ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού;

Καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σταδιακής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε κατάλληλους χώρους, ανθρώπινους και ασφαλείς».

Η ανακοίνωση του ΥΝΑ

"Επεισόδια μεταξύ νεαρών Σύρων και Αφγανών προσφύγων έλαβαν χώρα, βραδινές ώρες χθες, εντός του Κεντρικού λιμένα Πειραιά.

Ειδικότερα, τα επεισόδια μεταξύ των ανωτέρω ξεκίνησαν από άγνωστη αιτία στην πύλη Ε2 και συνεχίστηκαν στην Πύλη Ε1 του λιμένα Πειραιά. Άμεσα στα σημεία αναταραχών έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συνεπικουρούμενα και από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι κατάφεραν αφενός μεν να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, και αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου την 00:30 σήμερα.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν οχτώ (08) πρόσφυγες, οι οποίοι διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο ''ΤΖΑΝΕΙΟ'' Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά για την παροχή των πρώτων βοηθειών, χωρίς η κατάσταση της υγεία τους να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες, τζαμαρίες και εξωτερικές υποδομές του λιμένα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε προληπτική εποπτεία και επιτήρηση από στελέχη του Λιμεναρχείου Πειραιά σε ολόκληρη την περίμετρο του λιμένα.

Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΝΑ.ΝΠ κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για το συντονισμό των επιχειρησιακών ενεργειών, ενώ στο Υπουργείο παρέμεινε μέχρι τις πρωινές ώρες και τηρούνταν διαρκώς ενήμερος για την εξέλιξη του συμβάντος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Σημειώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τον Αστυνομικό Διευθυντή Πειραιά και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στα σημεία των επεισοδίων διατέθηκαν δύο διμοιρίες Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι από σήμερα ξεκινάει προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους- κέντρα φιλοξενίας.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter