Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κλειδί» ο σιδηρόδρομος για τα λιμάνια

BNSF Alliance parking2

Όσα ευρωπαϊκά λιμάνια επένδυσαν έγκαιρα στις σιδηροδρομικές λιμενικές υποδομές «βλέπουν» τους «κόπους τους» να ανταμείβονται. Τα στοιχεία που έρχονται με το «σταγονόμετρο» στο προσκήνιο της επικαιρότητας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το περασμένο έτος η σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ λιμένων αλλά και intermodal terminals που στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη υπάρχουν αρκετά και σημαντικά εμφάνισε σημαντικότατη αύξηση επί τοις εκατό με την πλειονότητα των λιμανιών με πρόσωπο στη βόρεια θάλασσα να ευνοούνται από τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις τους. Ένα από τα παραδείγματα το οποίο μάλιστα αφορά την απευθείας σύνδεση μεταξύ του λιμένα του Αμβούργου και Αυστριακών intermodal terminals κάνει λόγο για διακίνηση 295,000 TEU αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξης από έτους σε έτος του 9,3%.

Αθροιστικά για τα λιμάνια και κατά μέσο όρο η ετήσια αύξηση δικαιολογεί ένα νέο κύκλο επενδύσεων που στόχο θα έχει την επιτάχυνση της συγκέντρωσης αλλά και διασποράς εμπορευματοκιβωτίων με σιδηροδρομικούς συρμούς.

Στην περίπτωση του Αμβούργου περισσότερα από 40 container block trains την εβδομάδα συνδέουν την Βιέννη και κοντά στα 80 με τα intermodal terminals όλης της Αυστρίας. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες και επιπροσθέτως λόγω της κατακύρωσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στην COSCO το ενδιαφέρον για διακίνηση μέσω των εγκαταστάσεων της PCT SA στον Πειραιά εντείνεται διαρκώς.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία ανά εβδομάδα αναχωρούν από τις εγκαταστάσεις της PCT SA επτά έως εννέα container block trains γεγονός που σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στο ρόλο του λιμανιού του Πειραιά και με δεδομένη τη μείωση των χρόνων παράδοσης των εμπορευματοκιβωτίων κατά μία και πλέον εβδομάδα σε σχέση με τις επιλογές διασποράς από λιμάνια της βόρειας θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία των μέχρι τώρα γνωστών κυβερνητικών σχεδιασμών η χρονική απόσταση στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα είναι της τάξης και τριών ωρών και, γεγονός που προδικάζει τη δυναμική που θα αποκτήσει περαιτέρω ο συνδυασμός πλοίου – σιδηροδρόμου από τον Πειραιά.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter