Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα του Πεκίνου στην Αθήνα

lchina thumb large

Κλιμακώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Πεκίνου στην Αθήνα μετά και την ανακήρυξη της Cosco ως προτιμητέου επενδυτή για την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ζου Ξιαολί, επισκέφθηκε χθες την ελληνική βουλή όπου και συζήτησε θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών αλλά και την ενημέρωση των ελληνικού κοινοβουλίου για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση μια πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο αλλά η αβεβαιότητα που είχε ενσκήψει αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους δεν επέτρεψαν να προχωρήσει τότε

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως η ενεργοποίηση τώρα του σχετικού σχεδίου συμπίπτει χρονικά και με την πορεία που έχει πάρει η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ προς τη Βουλή από την οποία και πρέπει να υπερψηφιστεί.

Αυτό τοποθετείται στα τέλη της άνοιξης , περίοδο κατά την οποία αναμένεται και να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο μετά από τη σχετική πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κινέζος ομόλογος του, Λι Κεκιάνγκ.

Χθες ο μάλιστα, στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Πρέσβης προσκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Κίνας στην πρεσβευτική κατοικία της Κίνας στην Αθήνα, ενώ και ο κ. Κουράκης,Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κίνας, πρότεινε την σύγκλιση της ολομέλειας της Ομάδας Φιλίας στην Βουλή, για να μπορέσει ο κ. Πρέσβης να ενημερώσει όλους τους βουλευτές για τα θέματα διμερούς συνεργασίας.

Στην συνάντηση τέθηκαν μια σειρά από προτεραιότητες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ αναλύθηκαν και μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικές πτυχές των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον πολιτισμό, την παιδεία και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν στην βελτίωση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ανταλλαγών ανάμεσα στα ελληνικά και τα κινεζικά πανεπιστήμια. Στο ίδιο πλαίσιο τέθηκε το θέμα της ίδρυσης κινεζικού πολιτιστικού κέντρου στην Αθήνα. Μία τέτοια δράση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ισχυροποίηση της πολιτιστικής συνεργασίας και ανταλλαγής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο του τουρισμού επισημάνθηκε η ανάγκη καθορισμού διαδικασίας διαπίστευσης κινέζων μεταφραστών – ξεναγών, ώστε να μπορούν οι τουρίστες από την Κίνα να επισκέπτονται ελληνικές αρχαιότητες και να ενημερώνονται για την ελληνική Ιστορία.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter