Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποκρατικοποίηση ΟΛΠ: Στα όρια της παραπολιτικής οι συζητήσεις της «επόμενης μέρας»

olp 987

«Βαθειά ανάσα ανακούφισης» πήραν χρήστες και παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να αποδεχθεί την προσφορά της COSCO, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές δηλώσεις στελεχών τους από τις οποίες επίσης συνάγεται ότι υφίσταται προσδοκία ανάπτυξης του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος του λιμένα.

Οι περί τιμήματος σχολιασμοί , που «διεσπάρησαν τεχνηέντως» από κοινού με εκείνους περί της ύπαρξης ενός και μόνου διεκδικητή του ΟΛΠ, το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων των χρηστών κατέπεσαν.

Και τούτο γιατί εκ των πραγμάτων καταδείχθηκε ότι η σχεδόν υπερ-διετής κωλυσιεργία ελέω των αντιδράσεων συνδικαλιστικών και άλλων συμπλεόντων φορέων ευθύνεται αποκλειστικά ότι η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώθηκε σε χρονική συγκυρία που η αγορά βιώνει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς μιας επαμφοτερίζουσας πολιτικής η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί και ιδιαιτέρως θελκτική για την προσέλκυση επενδύσεων.

Άλλωστε όπως παρατηρούν εύστοχα κύκλοι των χρηστών η επαμφοτερίζουσα πολιτική πυροδότησε πολιτικές έως και παραπολιτικές προεκτάσεις με επίκεντρο την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ καθώς οι πύρινες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις τοπικών βουλευτών της συγκυβέρνησης πέρασαν σε «δεύτερη φάση» μετά και την υπογραφή της συμφωνίας της ίδιας της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Όπου η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης περί των προαπαιτούμενων και σήμερα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ο θόρυβος και μόνο που είχε προηγηθεί περί του τιμήματος και της διαπραγμάτευσης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και οι συζητήσεις για την ημερομηνία λήψης απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ είχαν ξεπεράσει τα στενά όρια του Πειραϊκού χώρου με διεθνούς επιρροής οικονομικές εφημερίδες να αναφέρονται στην χθεσινή ημέρα ως ορόσημου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι η «τακτική του Δράκου» δηλαδή της επίδειξης υπομονής, που ακολούθησε η COSCO επιβραβεύτηκε καθώς ήταν προφανές ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει αυτή την τακτική για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προαναφερθείσας πολιτικής.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ήταν ενήμερη των εξελίξεων , ιδιαίτερα δε από της αποσφραγίσεως της προσφοράς και των διαπραγματεύσεων που επακολούθησαν με την παρουσία υψηλού Κινεζικού παράγοντα στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι σχεδόν λίγες ώρες προ της αναχώρησης του για το Νταβός ο πρωθυπουργός είχε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του κατά την οποία συζητήθηκε η θετική τροπή που έλαβε η υπόθεση της αποκρατικοποίησης με την κατάθεση από πλευράς COSCO βελτιωμένης προσφοράς.

Η εξέλιξη του Πειραιά χαρακτηρίστηκε θετική και για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι παραγωγικές τάξεις της οποίας επίσης προσδοκούν σε ένα καλό αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού του ΟΛΘ υπολογίζοντας μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει αποκτήσεις την εμπειρία εκ του Πειραιώς.

Τέλος όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία από το 2003 και εντεύθεν από τις περί τον ΟΛΠ εξελίξεις οι πίνακες των μερισμάτων αλλά και των ανταλλαγμάτων της σύμβασης παραχώρησης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Είναι προφανές ότι η σύγκριση των στοιχείων αποδεικνύει ότι χάρη στην παραχώρηση ο ΟΛΠ επιβίωσε ως τώρα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter