Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ώρα» ΤΑΙΠΕΔ - UPD

olp 64

Στην γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη της σύμβασης παραχώρησης το κείμενο της οποίας ήταν και παραμένει σε γνώση των υπουργείων Οικονομίας και Ναυτιλίας, θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες κατά πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για την προσεχή Τετάρτη, να συγκληθεί το δ.σ. του παρουσία των συμβούλων του διαγωνισμού προκειμένου να αποφασίσει για το προσφερόμενο και, ενδεχομένως βελτιωμένο, τίμημα της Cosco. Εκ του γεγονότος συνάγεται ότι το θέμα που εισηγήθηκε το δ.σ. του ΟΛΠ για σύσταση επιτροπής που θα επανεξετάσει το κείμενο μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες καθώς όπως προαναφέρθηκε μόνη αρμόδια να αποφασίσει είναι η γ.σ. του ΟΛΠ, όποτε και αν αυτή αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι μπορεί να συγκληθεί ενδεχομένως και εκτάκτως.

 

12:17 μ.μ.

Στην «τακτική» που θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ να «απαντήσει» μετά και τη χθεσινή απόφαση των έντεκα από τα δεκατρία μέλη του δ.σ. του ΟΛΠ να εισηγηθεί συγκρότηση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον της «επόμενης ημέρας».

Μίας εξίσου επεισοδιακής συνεδρίασης κατά την οποία ο κατέχων το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε αρνητική γνώμη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ δεν ψήφισε.

Με δεδομένη τη άρνηση του κατέχοντος το πλειοψηφικό πακέτο το ερώτημα που αναφύεται είναι ποιος τελικά θα είναι εκείνος που θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής όταν μάλιστα είναι προγραμματισμένο ερχόμενη Τετάρτη, να συγκληθεί το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία των συμβούλων του διαγωνισμού προκειμένου να αποφασίσει για το προσφερόμενο και, ενδεχομένως βελτιωμένο, τίμημα της Cosco.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν ότι στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ θα υπάρξει «απάντηση» στα διαδραματισμένα, τα οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα καθώς οι συνδικαλιστικοί φορείς είχαν ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσουν παντοιοτρόπως να ανασχέσουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Συγκυριακά η τροπή της υπόθεσης περί τον ΟΛΠ έρχεται εν μέσω της προσπάθειας του ΤΑΙΠΕΔ να επιτύχει καλύτερο τίμημα από πλευράς COSCO. Και με φόντο τις «επισημάνσεις» του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις αλλά και τις σαφείς «προειδοποιήσεις» του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, περί της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας σε συνάρτηση με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την επικείμενη αξιολόγηση.

Ο κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα, γιατί υπάρχουν ανάγκες ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά αυτό δεν θα ήταν καλό για την εμπιστοσύνη που επιδιώκει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση έναντι των αγορών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter