Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρεαλιστικές ευρωπαϊκές λιμενικές εγκαταστάσεις ζητούν οι πλοιοκτήτες

amversa 0054

Αντιδράσεις στον ευρωπαϊκούς εφοπλιστικούς κύκλους, προκάλεσε η πρόσφατα δημοσιοποιημένη «Εκτίμηση των Επιπτώσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να εκδώσουν έγγραφο – διαμαρτυρίας , σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Εγκαταστάσεις Υποδοχής των Λιμένων, που θεσπίστηκε το 2000. Στο έγγραφο, ο ναυτιλιακός κλάδος ζητεί, μεταξύ άλλων, κατάλληλες και επαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίων και επιβλαβών καταλοίπων φορτίων, ένα περισσότερο διαφανές και δίκαιο σύστημα αμοιβής, καθώς και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό παρακολούθησης και επιβολής.

Η παραπάνω οδηγία μετέφερε τις απαιτήσεις της Σύμβασης MARPOL στο δίκαιο της ΕΕ.

Στόχος της είναι η μείωση της απόρριψης αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου στη θάλασσα, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι διαθέσιμες στους λιμένες, προκειμένου να συλλέξουν αυτά τα απόβλητα.

Δυστυχώς, αυτή η υποχρέωση δεν έχει τηρηθεί, καθώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλων και επαρκών εγκαταστάσεων σε λιμάνια της ΕΕ, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή να αναθεωρήσει την οδηγία.

Επιπλέον, τα τέλη που χρεώνονται σε κάποια λιμάνια ούτε διαφανή είναι ούτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίκαια. Απαιτείται λοιπόν, ένα εύλογο και λειτουργικό σύστημα τελών, και εκπλήρωση κάποιων ελάχιστων απαιτήσεων δίνοντας έτσι δίκαια κίνητρα στους εφοπλιστές

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter