Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προϋπολογισμός 2016 : Δεν προβλέπονται έσοδα από ΟΛΠ-ΟΛΘ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ (;)

olp 64

"O προϋπολογισμός του 2016 δεν προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ". Τούτο αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Στα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2016»όπου όπως αποκαλύπτεται έσοδα 1,8 έως 2 δισ. ευρώ προβλέπει από τις αποκρατικοποιήσεις ο προϋπολογισμός του 2016.


Τα περισσότερα έσοδα θα προέλθουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,3 δισ. ευρώ) και την αξιοποίηση του Ελληνικού (350 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη έχουν προϋπολογιστεί τα έσοδα από την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ), του ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ) κ.ά. Επίσης ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα 74 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση μαρίνων, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποιος διαγωνισμός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα έσοδα αυτά χαρακτηρίζονται ταμειακά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τα λογιστικά έσοδα, δηλαδή το συνολικό ύψος των συμβάσεων που θα συναφθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, θα ανέλθουν σε 3,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ. Προβλέπει ωστόσο 277 εκατ. ευρώ έσοδα από πωλήσεις λοιπών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, μετοχές κ.λπ., που δεν προσδιορίζονται. Για το 2015 τα λογιστικά έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά έσοδα ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του τιμήματος των αδειών και συχνοτήτων που έχουν αποκτήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και τα υπόλοιπα στην προκαταβολή της σύμβασης παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (20 εκατ. ευρώ), την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων (23 εκατ. ευρώ), τη δόση του ΟΠΑΠ (3 εκατ. ευρώ).
Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης για τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού για την αποκρατικοποίησή τους. Συγκεκριμένα, η απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων στους διαγωνισμούς των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Πιτσιόρλα, στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν η υψηλότερη αποτίμηση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι ώρας ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ «τρέχει κανονικά» αλλά με αναπροσδιορισμένο χρόνο διεξαγωγής της δεύτερης φάσης με την κατάθεση των οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους στα μέσα Δεκεμβρίου και με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας στο πρώτο τρίμηνο –τετράμηνο του επόμενου έτους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter