Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνι Πειραιά :Εκπτώσεις για «παγιδευμένα» εμπορεύματα επέτυχε το ΕΒΕΠ

olp 54fnn

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με μία σειρά επιστολών και προσωπικών παρεμβάσεων του Προέδρου, κ. Β. Κορκίδη, ζήτησε εγκαίρως τη διευκόλυνση των εμπορικών επιχειρήσεων από την έναρξη εφαρμογής των "capital controls" έως και σήμερα.

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε, τόσο τον Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο της Ο.Λ.Π. Α.Ε,. κ. Ι. Κούβαρη, όσο και τον Εμπορικό Διευθυντή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Σ.Ε.Π. Α.Ε., κ. Τ. Βαμβακίδη, για τις αποφάσεις τους, δήλωσε την ικανοποίησή του στη χορήγηση έκπτωσης ύψους 50% και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, έως 90% στις αποθηκευτικές χρεώσεις των εμπορευμάτων στην προβλήτα του Ο.Λ.Π. για τη περίοδο της τραπεζικής αργίας, ενώ επανήλθε στην Σ.Ε.Π. Α.Ε. ζητώντας επιπλέον αύξηση του ποσοστού 30% της έκπτωσης, τουλάχιστον στα επίπεδα της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την από 30 Ιουλίου 2015 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ο.Λ.Π. Α.Ε., παρέχει έκπτωση ύψους 50% στις επιχειρήσεις, που αδυνατούσαν να παραλάβουν τα εμπορεύματά τους για όλη την περίοδο της τραπεζικής αργίας, ενώ κατά περίπτωση, μετά από σχετικό αίτημα του παραλήπτη μπορεί να εξετάσει περαιτέρω έκπτωση καθ' όλη τη διάρκεια της επιβολής των "capital controls". Επίσης, η Σ.Ε.Π. Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, σε μείωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά κατά 30%, δεδομένου ότι, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα από την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς ελέγχους έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνιστούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Με γνώμονα τη συνεχή προσπάθεια, που καταβάλλει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, να εξυπηρετήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνήθεις επιχειρηματικές συναλλαγές, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, ζήτησε να επανεξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον έκπτωσης στα επίπεδα της Ο.Λ.Π. Α.Ε, στα αποθηκευτικά έξοδα των containers, τα οποία έχουν εισαχθεί στο λιμάνι του Πειραιά, από την έναρξη της εφαρμογής των "capital controls" έως και σήμερα, αλλά δεν έχουν παραληφθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Β.Ε.Π. έστειλε ένα ακόμα ενημερωτικό σημείωμα (http://www.pcci.gr/evepimages/PNP_FQA_F9647.pdf), στις επιχειρήσεις μέλη του με χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015, 14ης Ιουλίου 2015, 18ης Ιουλίου 2015 και 31ης Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Παράλληλα, το Ε.Β.Ε.Π συνεχίζει να συγκεντρώνει αιτήματα επιχειρήσεων- μελών του, που εκκρεμούν και τα προωθεί εβδομαδιαίως στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Σε δηλώσεις του, ο κ . Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε:
«...Τα εκτεταμένα φαινόμενα καθυστερήσεων στις παραλαβές εμπορευμάτων έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε πολλές εισαγωγικές και επιχειρήσεις μεταποίησης. Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί επιβάλλει ρεαλιστικές εκπτώσεις στις αποθηκευτικές χρεώσεις των εμπορευμάτων, που δεν αποτελούν διαφυγόντα κέρδη, αλλά μάλλον επιπλέον έσοδα των παρόχων σε βάρος των χρηστών του λιμανιού, που δεν θα προέκυπταν, εάν δεν υπήρχε η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων. Πιστεύω μάλιστα, ότι η κατάσταση ανωτέρας βίας-"force majeure", δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην περίοδο των τριών εβδομάδων της τραπεζικής αργίας, αλλά στην επιβολή των αυστηρών "capital controls", που είναι η βασική αιτία των καθυστερήσεων έγκρισης τραπεζικών εμβασμάτων και κατά συνέπεια των οικονομικών επιβαρύνσεων με σταλίες.
Ευχαριστούμε για τις κινήσεις καλής θέλησης, που διευκολύνουν τον εμπορικό κόσμο, έστω και προσωρινά. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, η ομαλή λειτουργία των τραπεζικών εργασιών, των επιχειρήσεων και της διακίνησης των εμπορευμάτων στο λιμάνι...».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter