Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Στον «αστερισμό» των master concession

olp2

Χρειάστηκαν δύο μνημόνια και μία καταρχάς συμφωνία, ενόψει τρίτου μνημονίου, ως χρόνος συζήτησης για την αναδιαμόρφωση του master concession του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Και τα δύο «σχέδια» αποτελούν «κλειδί» μείζονος σημασίας ενόψει των διαδικασιών της δεύτερης φάσης των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ που έχουν προσδιοριστεί εντός του Σεπτεμβρίου με καταληκτική, ελέω του επερχόμενου τρίτου μνημονίου τον Οκτώβριο φέτος.

Το χρονικό εύρος που απαιτήθηκε μέχρι ώρας για τα master concession, που κατά πληροφορίες θα επιδεχθούν το προσεχές διάστημα τις τελευταίες και καθοριστικές πινελιές, αποτέλεσε αιτία εκνευρισμού στους επενδυτές που διεκδικούν τα δύο λιμάνια και οι οποίοι ήδη έχουν επιλεγεί για την δεύτερη φάση σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Από τεχνικής απόψεως τα «σχέδια» προσδιορίζουν μία πλειάδα λειτουργιών στις λιμενικές ζώνες μερικές εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας δεδομένου ότι λαμβάνονται υπόψη και παράμετροι της νομοθεσίας που εφαρμόζεται στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Οι χρονο-καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των φάσεων των ιδιωτικοποιήσεων των δύο λιμένων συνέβαλαν στην διαμόρφωση του κακού κλίματος στην οικονομία αλλά και στην δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης δεδομένου ότι και οι δύο αποκρατικοποιήσεις ήταν από του πρώτου μνημονίου «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

Μετά τα όσα διημείφθησαν το τελευταίο διάστημα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πλέον μη αναστρέψιμες παρά το γεγονός ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και επικρέμαται ακόμη και το ζήτημα της προσφυγής στις κάλπες αν στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής τα «πράγματα» δεν εξελιχθούν για τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ομαλά.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter