Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εφιαλτικά σενάρια

photo verybig 135732

Τον «εφιάλτη» της παρα - Εγνατίας και της μεταφορικής απομόνωσης του ελλαδικού χώρου, βλέπουν με φόβο κύκλοι των παραγωγικών τάξεων που παρακολουθούν αφενός τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αφετέρου τις ενταξιακές προσπάθειες στην ΕΕ που καταβάλει η Αλβανία, ιδιαίτερα δε και μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις Μέρκελ. Στην παρούσα φάση στα Βαλκάνια ως γνωστόν εξελίσσονται μεγάλα projects που αφορούν στην ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών και logistics, ιδιαίτερα δε των σιδηροδρομικών αξόνων που διασυνδέουν τη Μ. Θάλασσα με τη Κεντρική Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης χαρακτηρίζεται «εφιαλτικό», καθώς θα σημάνει ότι το γεωπολιτικό στρατηγικό στάτους που σήμερα υφίσταται θα αμφισβητηθεί και θα αναζητηθούν άλλες διέξοδοι για την γρηγορότερη διέλευση των εμπορευμάτων που θα καταπλέουν από τις γραμμές της Ασίας προς τα ευρωπαϊκά κέντρα, με επικρατέστερο σενάριο μια απροσδόκητη βουλγαρική ανάπτυξη καθώς τα βουλγαρικά λιμάνια στη Μ. Θάλασσα έστω και με διαδικασίες short sea μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλους όγκους εμπορευμάτων.

Τα σενάρια χαρακτηρίζονται «εφιαλτικά», ενώ προσδοκία των ιδίων κύκλων ήταν και παραμένει να λήξει αυτή η περίοδος των διαπραγματεύσεων με το καλό σενάριο για την Ελλάδα, γεγονός που θα αποσοβούσε κάθε άλλο εφιαλτικό όπως χαρακτηρίστηκε σκηνικό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter