Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς νομική διερεύνηση θέμα κρατικών ενισχύσεων προς την Cosco

omyle 5564

Τη νομική οδό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να λάβει το θέμα που προκύπτει από απόφαση της ΕΕ που είχε ήδη δημοσιοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου και αφορά στο θέμα των ενισχύσεων προς της Cosco Pacific.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και η παρούσα ηγεσία του υπουργείου η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής καθώς είναι θέμα του κράτους πλέον να απαντήσει στο εν λόγω κείμενο αντιτάσσοντας νομικά επιχειρήματα και δεδομένου ότι συμπαρασύρονται σε αντίθετη περίπτωση (μη προσφυγής) και άλλες διαδικασίες παραχωρήσεων που αφορούν αεροδρόμια, Ρίο – Αντίρριο και άλλα μεγάλα projects που έχουν «τρέξει» στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ και με αφορμή την επίσημη δημοσιοποίηση της απόφασης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με απόφαση της ΕΕ παράνομες οι φοροαπαλλαγές της COSCO Δημοσιεύτηκε η απόφαση SA.28876(2012/C) (ex CP 202/2009) της ΕΕ, η οποία εκδόθηκε στις 23.03.2015 και αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες χορήγησε η Ελλάδα παρανόμως στις εταιρείες ΣΕΠ και COSCO Pacific Limited.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση η Ελλάδα υποχρεούται να αποστείλει στην ΕΕ το ύψος των φοροαπαλλαγών που έχει παρανόμως καρπωθεί η ΣΕΠ και η COSCO Pacific Limited, συνυπολογιζόμενων των τόκων μέχρι 12 Αυγούστου 2015 και ταυτόχρονα να διακόψει στο εξής τις φοροαπαλλαγές. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν στην χώρα μας βαρύτατα πρόστιμα.

Εδώ και δύο μήνες κατ' επανάληψη είχαμε δημοσιοποιήσει την επικείμενη απόφαση, αφού είχε εκδοθεί δελτίο τύπου από την ΕΕ. Δυστυχώς, τόσο η σημερινή Κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, αλλά και η COSCO και τα παπαγαλάκια αυτής είχαν πάθει ΑΦΩΝΙΑ. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν και η μεγάλη επένδυση της COSCO απομυθοποιείται.

Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται συνολική επανεξέταση της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και των «Φιλικών Διακανονισμών» που ακολούθησαν.

Είναι, επίσης, επιβεβλημένο να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με τους διαγωνισμούς πώλησης των μετοχών, τόσο του ΟΛΠ, όσο και του ΟΛΘ, αφού, εκτός των άλλων ουσιαστικών λόγων, σ' αυτούς τους διαγωνισμούς είναι εμπλεκόμενη η COSCO.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν το αυτονόητο. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία στην Κυβέρνηση στο θέμα πώλησης των Λιμανιών. Οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των Λιμανιών, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter