Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σύνοδος ASCAME: Κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη τα λιμάνια

evep 0978

Με κεντρικό σύνθημα «Κοιτάζοντας πέρα από τη θάλασσα», ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία, οι εργασίες της 8ης Συνόδου για τα «Μεσογειακά Λιμάνια», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015, στη Βαρκελώνη, υπό τη διοργάνωση της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου (ASCAME) και του Επιμελητηρίου της Βαρκελώνης. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, που αποτελεί από το 1982 ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ASCAME, συμμετείχε, διά του Πρόεδρου του Εξαγωγικού Τμήματός του, κ. Δ. Λεμονάκη, στη διοργάνωση, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες, ετήσιες συνόδους για τη Ναυτιλία και Ναυτιλιακή Βιομηχανία στην Ευρώπη, στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Τα κυριότερα θέματα, τα οποία απασχόλησαν τους συνέδρους είναι η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της Μεσογείου, η έλκυση νέων επενδύσεων στο χώρο της ναυτιλίας, η συνεργασία μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών, διαχειριστών λιμένων, ρυθμιστικών αρχών, η δυναμική των λιμένων, ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, η πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες και μηχανισμούς μόχλευσης επενδυτικών ευκαιριών στη Μεσόγειο, ειδικώς με τη σύμπραξη του τομέα της εφοδιαστικής και των μεταφορών, που οδήγησαν σε χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση της συνεργασίας, μεταξύ συντελεστών της ναυτιλιακής οικονομίας στη Μεσόγειο, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και ως προς την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδίως στην ανάπτυξη σύγχρονων και ολοκληρωμένων λιμενικών υποδομών, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ανάπτυξη των Μεσογειακών λιμένων και κατ' επέκταση της Μεσογείου ως πύλης προς την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Παράλληλα με τις εργασίες της 8ης Συνόδου για τα «Μεσογειακά Λιμάνια» και του 13ου Μεσογειακού Φόρουμ «Εφοδιαστικής & Μεταφορών» πραγματοποιήθηκαν εκτενείς παρουσιάσεις μοντέλων συνεργασίας και πλήθους Ευρωπαϊκών προγραμμάτων μεταξύ λιμένων, επιμελητηρίων, επιχειρήσεων, ρυθμιστικών αρχών και φορέων διαχείρισης λιμένων, που αποτυπώνονται σε όλο το εύρος της Μεσογειακής λεκάνης, όπου ουσιαστικά δομείται το πλέον δυναμικό cluster της Ευρώ-Μεσογειακής συνεργασίας, με κύριους άξονες τη ναυτιλία και τις μεταφορές.

Η παρουσίαση του Ε.Β.Ε.Π., με θέμα «Κοιτάζοντας πέρα από το λιμάνι, την πόλη και τον τουρισμό κρουαζιέρας: μία οπτική από τον Πειραιά, συνδέοντας τα σημεία - Looking beyond the sea - port, city and cruise tourism: connecting the dots, a perspective from Piraeus», διαρθρώθηκε στις εξής ενότητες: α. Σύστημα λιμένων Αττικής (Πειραιάς, Λαύριο, Ελευσίνα, Ραφήνα), β. Οι πολλαπλές υπηρεσίες του Ο.Λ.Π.: σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, σταθμοί διακίνησης αυτοκινήτων, σταθμοί κρουαζιέρας, σταθμοί ακτοπλοΐας, γ. Το επιχειρησιακό μοντέλο του λιμανιού του Πειραιά, οι δυνατότητες ανάπτυξης και οι λειτουργίες των προβλητών II και III, οι παράκτιες λειτουργίες, καθώς επίσης και της κρουαζιέρας και του car terminal, δ. To επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Λ.Π. για την περίοδο 2014-2018, αξίας € 562 εκ., συμπεριλαμβάνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων έργων (€ 217 εκ.), τις συμπληρωματικές επενδύσεις (€ 120 εκ.), καθώς και το ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Λιμένα (€ 245 εκ.), εκτός από τις επενδύσεις που θα δρομολογηθούν για την Πολιτιστική Ακτή, ε. Το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, στ. Ενδυνάμωση του ρόλου και της συμβολής του Ε.Β.Ε.Π. στο οικοσύστημα της ναυτιλιακής οικονομίας και των μεταφορών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη, που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από τη δημιουργία των επιχειρηματικών συστάδων (clusters), ως δικτύων επιχειρηματικής συνεργασίας, με πόλο τη Ναυπηγική Βιομηχανία και τη Λιμενική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων είναι, η συγκέντρωση δυναμικών επιχειρηματικών κλάδων, η ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η κατασκευή νέων λιμένων και η ολοκληρωμένη διασύνδεση με το μεταφορικό δίκτυο και την παροχή logistics, η ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας, η αξιοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι συνέργιες από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιφερειακής και διακρατικής συνεργασίας κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Βιομηχανία & Ναυτιλία της ASCAME, κ. Β. Κορκίδης, αφού κοινοποίησε την εν λόγω παρουσίαση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θ. Δρίτσα, το Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γ. Μώραλη, το Σύμβουλο Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, κ. Π. Κόκκαλη, τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. «Ολυμπιακός», κ. Β. Μαρινάκη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θ. Βενιάμη και τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γ. Γράτσο, επεσήμανε:

«...η προώθηση μίας ναυτιλιακής, βιομηχανικής πολιτικής στρατηγικού σχεδιασμού στη Μεσόγειο μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά το ρόλο της ανάπτυξης και κατ' επέκταση της αύξησης θέσεων εργασίας, «κλειδί» για μια ανταγωνιστική και καινοτόμο οικονομία. Ειδικότερα, το λιμάνι του Πειραιά, έχοντας, ως συγκριτικό πλεονέκτημα, τη δεσπόζουσα γεωγραφική του θέση, ανάγεται σε ισχυρό σημείο αναφοράς, που προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και οικονομική «ψυχή» της ανάπτυξης της Χώρας.

Εξίσου ενδεικτικά και ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ανακηρύσσεται στην 3η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμανιών της Μεσογείου και στην 4η μεταξύ όλων των μεσογειακών λιμανιών., αφού μόνο ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, αύξησε κατά 13,3% τους όγκους του και διακίνησε κατά τη χρήση, που έληξε το Δεκέμβριο, 3,585 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (teu) έναντι 3,133 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως, για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, καθώς επίσης και για να επιτευχθεί ένα νέο, επενδυτικό ξεκίνημα, το οποίο θα διασφαλίζει το εθνικό και τοπικό συμφέρον, σε συνθήκες ομαλότητας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η επικείμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας...».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter