Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο.Λ.Πα & ΠΑ.ΠΕΙ δημιουργούν παρατηρητήριο εμπορευματικών ροών

neo limani patrwn

Παρατηρητήριο εμπορευματικών ροών μεταξύ μιας σειράς εμπορευματικών λιμένων της Μεσογείου, αλλά και τα κατάλληλα "εργαλεία" ανάλυσης και μοντελοποίησης των ροών αυτών, έχουν δημιουργήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι δύο Έλληνες εταίροι του ευρωπαϊκού έργου MED.I.T.A, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015. Το δίκτυο MEDITA δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου MOS4MOS, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία TEN-T. Το έργο αποτελείται από 8 εταίρους από την Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Μαυροβούνιo) και στοχεύει να μην αποτελέσει απλά και μόνο ένα δίκτυο επιχειρηματικών παικτών αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό, διαδικαστικό και επιχειρησιακό δίκτυο, ικανό να βελτιώσει την διασύνδεση των λιμένων υποστηρίζοντας έτσι τους Θαλάσσιους Διαδρόμους (Motorways of the Sea) και υπερνικώντας τα όποια εδαφικά συνοριακά προβλήματα.

Με την πιλοτική εφαρμογή της δημιουργίας παρατηρητηρίου εμπορευματικών ροών, που 'τρέχουν' οι Έλληνες εταίροι, θα είναι δυνατόν να μελετηθεί η προέλευση και ο προορισμός των αγαθών, η τυπολογία και οι μεταφερόμενες ποσότητες προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική πληροφόρηση τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Συστημάτων Μεταφορών του Παν. Πειραιώς κ. Στρ. Παπαδημητρίου, «οφέλη από ένα σύστημα σαν το MEDITA δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση των νέων τεχνολογιών ή στην βελτίωση της συνδεσιμότητας των λιμένων. Επεκτείνονται επιπλέον, υποστηρίζοντας αρτιότερα την βελτιστοποίηση των λιμενικών πόρων, ενισχύοντας τα συστήματα διαχείρισης και βοηθώντας σημαντικά τους χρήστες στην καθημερινή επικοινωνία για τις λιμενικές υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Αντύπας, Διευθυντής Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης ΟΛΠα, συμπληρώνει ότι το MEDITA, αποτελεί υποσύνολο από μια ευρύτερη οικογένεια πληροφοριακών συστημάτων,- που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης του Λιμένα [Port Community System –P.C.S.] που έχει αναλάβει ο Οργανισμός, τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την επιχειρησιακή διόραση και την λειτουργική διευκόλυνση. Η Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. αναπτύσσει μοντέρνα και δυναμικά συστήματα, τα οποία θα επιτρέψουν στους χρήστες του να μειώσουν το κόστος, διευκολύνοντας παράλληλα τις μεταφορικές ροές και το εμπόριο εν γένει, καθιστώντας το από τα πρωτοπόρα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή.»

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστούν και τα οφέλη του MEDITA αναφορικά με τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η μείωση του χρόνου αναμονής στα σημεία εισόδου στους λιμένες ωφελεί τόσο τα φορτηγά όσο και τα αυτοκίνητα. Είναι γνωστό ότι οι ουρές αναμονής οχημάτων στην είσοδο των λιμένων έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον οδικό σύστημα δημιουργώντας συμφόρηση και αυξάνοντας το χρόνο ταξιδίου.

Επιπλέον, η λειτουργία των μηχανών των οχημάτων σε στάση (idling) επιβαρύνει με ρύπους μέσα από τις εκπομπές καυσαερίων. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο που υλοποιείται από το έργο MEDITA αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετική συμβολή στην μείωση των ρύπων, κάτι που είναι επιθυμητό όπου ο λιμένας γειτνιάζει ή είναι εντός αστικού ιστού.

Το έργο MED.I.T.A προωθεί μέσω των δράσεών του τις συνδυασμένες μεταφορές (intermodality), καθώς ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση στο μηδέν του χρόνου αναμονής εισόδου στους λιμένες, η οποία είναι γενικά μεταξύ 3 λεπτών σε ώρες χαμηλής κίνησης και 30 λεπτών σε ώρες αιχμής (ανάλογα με το λιμάνι). Παράλληλα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί πιλοτικά σε όλα τα εμπλεκόμενα λιμάνια του Project, επιτρέπει στους μεταφορείς να προκαθορίσουν την πρόσβαση ενός φορτηγού, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό πινακίδας και το χρόνο άφιξης/αναχώρησης, βελτιώνοντας κατά πολύ το σύνολο των Logistics διαδικασιών και υπηρεσιών εντός και εκτός των ορίων των λιμένων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter